Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Tata a tóparton túl

2020. augusztus 31. 00:59 - Makovecz Gyula Péter

Tatán talán már mindenki járt legalább egyszer. Mindenki ismeri a várat, sétált már az Öreg-tó partján, hallott már az edzőtáborról és most már az Esterházy-kastélyba is ellátogathat. Most nem ezekről a közismert tatai látnivalókról mesélnénk, hanem olyanokról, amelyek kevésbé ismertek. Egy olyan ipari műemlékről, amiből mindössze kettő van az országban, egy víztoronyról és környékéről, ami nemcsak a víz miatt fontos és egy szintén egyedülálló természeti látványosságról.

Tovább
1 komment

Ceuta, Héraklész déli oszlopa

2020. július 31. 16:30 - Makovecz Gyula Péter

Ceuta egy tizenkilenc négyzetkilométeres, nyolcvanötezer lakosú spanyol tengerparti exklávé Marokkóban. A terület 1668 óta Spanyolországé, 1995 óta rendelkezik autonómiával. A várost a punok alapították, később a rómaiak, a vandálok, a vizigótok, a bizánciak, a mórok és a portugálok előzték meg a spanyol uralmat. A mitológia szerint itt van (a Hacho hegyen) Héraklész egyik oszlopa, a másik Gibraltár. A szoros pedig akkor keletkezett, amikor Héraklész megküzdött Antaiosszal és közben megsemmisítette a két kontinenst összekötő hegyet.

Tovább
Szólj hozzá!

Tolna és Baranya rejtett kincsei

2020. június 30. 21:12 - Makovecz Gyula Péter

Túrázós, rejtett kincsek Tolnában és Baranyában, ahová valószínűleg nem jutottunk volna el, ha nem kell átalakítani tavaszi kirándulós terveinket. Így viszont többek között láttunk egy szomorú történetű kápolnát és obeliszket, egy szent és az első magyar szövegre komponált Liszt zenemű szülőhelyét és több természeti csodát.

Tovább
Szólj hozzá!

Trianon és a lengyelek

2020. június 03. 13:39 - Makovecz Gyula Péter

Talán kevésbé ismert, hogy a történelmi Magyar Királyság területéből Lengyelországnak is jutott, igaz nem a Nagy-Trianon kastélyban, hanem a belgiumi Spaban, majd végleges formában négy évvel később, egy cseh-lengyel külön megállapodás részeként. Ma ez a terület az egyetlen a Nagy-Magyarországból, amely olyan ország része lett, ami nem határos a jelenkori Magyarországgal.

Tovább
Szólj hozzá!

Picasso és a mórok - Malaga

2020. május 30. 09:22 - Makovecz Gyula Péter

Malagáról, erről a hatszázezer lakosú andalúz városról először akkor hallottam, amikor Szenderi József, a labdarúgó válogatott kapusa 1987-ben a városba szerződött. Egy évig maradt csak itt, de a várost örökre beégette az agyamba, amire ráerősített a gyerekkoromban többször hallott mondás: "Akinek van pénze utazik Malagára, akinek nincs pénze leül a...." Ma már persze ez sem így van - ha éppen szabadon lehet utazni - akár Budapestről, akár Bécsből elérhető viszonylag olcsón és gyorsan. Malaga rapid célállomás sokaknak, nekünk is az volt, leszáll a gép, bérlünk egy autót és irány Granada, Sevilla, Ronda vagy Gibraltár. Malagára marad fél vagy egy nap, pedig rövid látogatásunk tapasztalata az, hogy el lehetne itt több időt is tölteni.

Tovább
1 komment

Majmok városa - Gibraltár

2020. április 29. 22:20 - Makovecz Gyula Péter

Gibraltár, egy kis Anglia a Mediterráneumban, angol telefonfülkével, busszal, de jobboldali közlekedéssel. Hat és fél négyzetkilométeren még cseppkőbarlangot is találunk, azután itt van az egyetlen reptér, amelynek kifutóján közút és gyalogátkelőhely vezet keresztül, a párába burkolózó Afrika és persze a szemtelen berber makákók.

Tovább
Szólj hozzá!

Ronda, Andalúzia legszebb városa

2020. február 28. 02:00 - Makovecz Gyula Péter

A világ egyik legcsodálatosabb hídja, egyik legrégebbi bikaviadal arénája. A számtalan mór emlék közül a legkülönlegesebb: egy vízakna, a legszebben megmaradt: egy fürdőkomplexum. Na és persze a semmivel sem összevethető kilátás a hidakról a hidakra és még sok minden másra.

Tovább
Szólj hozzá!

Sajtpiac a Tátra alatt

2020. január 20. 06:29 - Makovecz Gyula Péter

Késmárk, egy hosszú főtérre felfűzött kisváros a Tátra hegyei alatt. Neve a hagyomány szerint híres juhsajtjából ered. Az 1348-as szász oklevelekben Käsemarktként szerepel, de latin neve is Caseoforum, azaz sajtpiac volt. Késmárknak írjuk, de kézsmárknak ejtjük.

Tovább
Szólj hozzá!