Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Kastélyvadászat Tolnában

2021. augusztus 31. 23:46 - Makovecz Gyula Péter

Mitől kastély egy épület és meddig kúria? Posztunk épületeire kastélyként hivatkoznak, de inkább kúriák ezek, mint kastélyok. A megnevezéstől függetlenül nagyon szomorú a sorsuk, komoly felújításra szorul mind.

Tolnában vadásztunk már Apponyi uradalmakra és Tengelic környéki kastélyokra is. Most egy új fejezet következik, három tolnai vagy Tolna városhoz közeli épülettel.

A Knefély-kúria Tolna és Bogyiszló között omladozik a Tolnai-Dunától nem messze. Utolsó névadó tulajdonosa Knefély Ödön (1886-1966) volt, az országgyűlési képviselő a szekszárdi evangélikus egyházközség felügyelője nagy tiszteletnek örvendett Tolnán. Az I. világháborúban huszártisztként szolgált, orosz fogságból megszökve vásárolta meg a tolnai birtokot és építtette fel a kúriáját. A keszthelyi Georgikonban szerzett gazdász diplomát és 637 holdon kezdett el gazdálkodni. Kastélyában Horthy Miklós is többször megfordult. Ő is hozzájárult 1938-ban a Bogyiszló-Tolna közötti út és két híd, valamint zsilip megépítéséhez, részben az általa üzemeltetett rév megszüntetéséért kapott kárpótlás összegéből. A II. világháború után - koholt vádak alapján - a börtönt is megjárta, birtokát elkobozták, mindössze egy holdon nemesíthette rózsáit és termeszthetett gyümölcsöt. Hintó helyett szamaras kordén járt be Tolnára. Kastélyában hét lakást alakítottak ki, innentől kezdve az csak pusztult és ma sincs túl jó állapotban. A telekről a bozótost ugyan kivágták és vadkamera figyeli a betévedő érdeklődőket (legalább is egy tábla szerint), de az épület messze van attól, hogy bármire hasznosítani lehessen.

A tolnai uradalmat az Apponyiaktól vásárolta meg 1742-ben Festetics József, a kastély még a XVIII. században épül, 1844-ben a település egy részével együtt leég. Ekkor költözik az ország első kisdedóvó képzője Tolnáról Pestre. Az épület így inkább egy sima, régi lakóháznak tűnik, csak kapuja és rokokó díszítése feltűnő. Falán emléktábla szól Széchenyi István 1830-as látogatásáról. A gróf a Duna szabályozása miatt érkezik Tolnára. Az eredmény ismert, Tolna elveszti kapcsolatát az élő Dunával, de többé nem veszélyezteti a folyó eróziója és áradása. Az épület nem látogatható, lakások vannak benne.

A Gutay-kastély Tolna és Fadd között bújik meg a frissen felújított út mellett. 1956-ig volt a Gutay család birtoka. 1990 után egy svájci-magyar család vásárolta meg, 1993-ban teljes felújításon esett át. Az épület körül fekvő földterületeken gazdálkodtak a 2000-es évek elejéig. Onnantól áll elhagyatottan, szerkezetileg még ép, de a mozdítható részeit, berendezési tárgyait már széthordták, 2016-ban is egy betörés miatt került be a hírekbe. A kapun keresztül kevésbé, a szántóföldek felől könnyebben közelíthető meg.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr516676166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2021.09.02. 16:30:10

Itt nőttem fel, jó látni ezeket, az állapotukat sajnos nem.
A Gutay-puszta 2000 környékén nagyon jól nézett ki, szépen felújították. Akkor nagyon pörgött Fadd-Dombori is még (90 és 2000 között), óriási élet volt arra. Rég volt :(
süti beállítások módosítása