Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Tata a tóparton túl

2020. augusztus 31. 00:59 - Makovecz Gyula Péter

Tatán talán már mindenki járt legalább egyszer. Mindenki ismeri a várat, sétált már az Öreg-tó partján, hallott már az edzőtáborról és most már az Esterházy-kastélyba is ellátogathat. Most nem ezekről a közismert tatai látnivalókról mesélnénk, hanem olyanokról, amelyek kevésbé ismertek. Egy olyan ipari műemlékről, amiből mindössze kettő van az országban, egy víztoronyról és környékéről, ami nemcsak a víz miatt fontos és egy szintén egyedülálló természeti látványosságról.

Utóbbi a Fényes-fürdő és tanösvény, területét 1977-ben nyilvánították védetté. Az enyhén szénsavas, tiszta vizű, egész évben 20-23 fokos forrástavak számos növényritkaságnak adnak otthont. A láperdőben ritka állatokkal is találkozhatunk. 1913-ban létesítették a most, talán csak ideiglenesen, zárva tartó fürdőt a területén. Az erőltetett bányászat miatti karsztvíz szivattyúzás itt is jelentős vízmennyiség csökkenést idézett elő, de annak megszűnésével, 2001-ben helyreálltak a források, újabb jelét adva a természet a csodálatosságának. Jelenlegi területe harminchárom hektár, melyen két láp, öt forrás, három tó és egy három tagból álló tóláncolat található. A tanösvény 2015-ben épült ki, majdnem 1,5 kilométeren: sétányok, cölöphidak, kilátótornyok, függőhíd, kézi erővel mozgatott komp, látogatóközpont vár minket. A fenékről feltörő források érdekes játékot produkálnak a buborékok segítségével. Fontos, a kijelölt utakról nem szabad letérni! A nyitva tartásról és a jegyárakról itt olvashatunk.

Többi tatai célpontunk a Kálvária dombon vagy közvetlen környezetében található, a városrész 1958 óta természetvédelmi terület. A mészkőből álló sziklán csodálhatjuk meg a 2019-ben felújított kápolnát. Alapja egy korábbi, Keresztelő Szent Jánosnak szentelt templomé volt. Ennek romjaira helyezte rá Fellner Jakab 1754-ben a kápolnát. Fellner Jakab Tatán hunyt el, nevéhez olyan épületek fűződnek, mint a pápai nagytemplom és a veszprémi püspöki palota. A kápolna közelében áll a víztorony, 1968-ban épült, magassága 30 méter, víztérfogata 500 köbméter. Ma már nemcsak a tatai ivóvíz nyomását biztosítja, hanem kiállításoknak, koncerteknek az otthonául szolgál. Az ipari műemlékek egy szép példája.

A domb nyugati részén tör az ég felé a 37 méter magas Fellner Jakab kilátó, az ország két söréttornya közül az egyik, a másik Tolna megyében, Borjádon található. A torony 1939-ben épült, építésze Puhl Aladár, építtetője pedig Stieber Antal volt. Ebben az időszakban nagy üzlet volt a sörét, mind az ipar, mind a vadászat nagy mennyiséget igényelt. A 1,5-15 mm közötti sörét ólomból vagy acélból készült, a torony tetejének közepén egy olvasztótégelyből csepegtették le, ami a zuhanás közben gömb alakot vett fel. A torony alján kút vagy vízzel teli medence volt, ami gyorsan lehűtötte a sörétet. Ezt a technikát az 1960-as években felváltotta a Bliemeister eljárás, azért innentől már mint kilátó funkcionált az épület, a maga 175 lépcsőfokával. Megéri felkapaszkodni, mert nagyon szép a kilátás. Hétfő kivételével, naponta 10-18 óra között látogatható. A normál belépő 500, a kedvezményes 300 Ft-ba kerül.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr9816172386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása