Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Koporsógyárból lakóközösség

2018. szeptember 26. 16:16 - Makovecz Gyula Péter

A poszt írásának elkezdésekor tudatosult bennem, hogy még egyetlen írás sem szólt Bécsről, ami mindenképpen érdekes a blog neve miatt és azért, mert jó párszor jártunk már az osztrák fővárosban. Tehát íme, az első bejegyzés Bécsről, igaz ennek sem lesz sok köze a monarchiához, sokkal inkább a XX. századhoz és a tudatos városfejlesztéshez. Pontosabban Ausztria legnagyobb önkormányzó lakóház és kulturális projektjéhez.

Évről évre (az idén szeptember 15-16-án) megrendezi az osztrák főváros az Open House Wien programot. A nyitott házak keretében több nagyon érdekes kezdeményezést is meg lehet nézni Bécsben. Ezek közül az egyik legrégibb, de még mindig az egyik legérdekesebb legérdekesebb a Sargfabrik. A kirándulást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztikai Tanszéke szervezte, Varga Imre irányításával, a helyszínen Gerda Ehs vezetett minket körbe.

Sargfabrik = Koporsógyár

A projekt egy egykori koporsógyár helyén jött létre. A Maschner és Fiai cég a monarchia egyik legnagyobb koporsógyára volt a XIX. században. Ez a cég gyártotta többek között Liszt Ferenc és Erzsébet királyné végső nyughelyét is. Egészen 1970-ig működött, helyén a SfAbRikG, ahogyan ötletesen átformázták a koporsógyár nevét, 1987-ben indult.

A tervezés és a megvalósulás

1987-ben mintegy harmincan hozták létre a Harmonikus Együttélésért Egyesületet, miután nem tartották megfelelőnek a bécsi lakáspiac drága és kis családokra összpontosító kínálatát, kimondottan azzal a céllal, hogy egy lakás és kulturális projektet hozzanak létre. 1989-ben, 13 millió schillingért vásárolták meg az egykori koporsógyár területét és elkezdődött a tervezés. Az első terveket a lakók 1992-ben elutasították. 1994-re születtek meg a végleges tervek, ekkor már a Matznergasse 8. szám alatti ház is csatlakozott a kezdeményezéshez. 1994 áprilisa és 1996 júliusa között, mai áron 13,6 millió euróból készült el az épület a 4.700 négyzetméteres telken, alapterülete 2.700, hasznos alapterülete 7.900 négyzetméter lett. A hetvenhárom lakásba 155 költöztek be. A siker fizikailag is tapasztalható, az épületegyüttes élhető és tetszik a lakóknak (manapság is hosszú várólistára kerül az, aki itt szeretne lakást bérelni), elnyeri az építész szakma két díját is. Így természetes a folytatás, 1999 áprilisa és 2000 szeptembere között, 5,4 millió euróból, 4.300 négyzetméter hasznos alapterülettel, 39 lakóegységgel megépül a Miss Sargfabrik. Ez is két díjat nyer el, köztük 2002-ben a Berlini Művészeti Akadémia kitüntetését.

Az épület

A gyárra – a telek alakján kívül – csak a meghagyott kémény emlékeztet. Mondani sem kell, az épület teljesen akadálymentesített, három lifttel rendelkezik. A lakások 30 és 130 négyzetméter közöttiek, a belső udvarra nézők belmagassága 4,5 méter. Ugyanakkor a mellékhelyiségek csak 2,23 méteresek, ezért az épület hivatalosan kollégium. A bécsi építési szabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy 2,5 méternél alacsonyabb belmagasságú szobák legyenek egy lakóingatlanban. Az udvaron egy kis tavat alakítottak ki.

A kulturális sokszínűség mellett fontos az itt lakóknak az ökológiai tudatosság, a meleg vizet napenergiával állítják elő, és ami személy szerint nekem a legjobban tetszett, a legnagyobb épület tetején nagyon hangulatos tetőkert van.

Életmód, kultúra, együttműködés

Az egyesület nemcsak megterveztette és építtette a komplexumot, hanem üzemelteti és gondozza is. A lakóknak, akik csak bérlők, szerződésben foglalt jogaik és kötelezettségeik vannak. Nemcsak a közös költséget és a lakáshitelt, de egyéni hozzájárulást is fizetnek. Amennyiben kiköltöznek, a lakóegység visszakerül az egyesülethez, ők adják ki újra. Hat lakás határozott idejű szerződéssel bérelhető, ideiglenes segítséget nyújtva a rászorulóknak a továbblépésre. A lakók saját maguk közül választják meg kétévente az egyesületet irányító vezetőséget, de mintegy húsz alkalmazott is segíti az önkéntesek munkáját. Minden területnek megvan a maga felelőse.

A 7.900 négyzetméter hasznos alapterületből 2.000 négyzetmétert tesznek ki a közösségi terek, melyet a következők alkotnak: kulturális központ 300 fős koncertteremmel, uszoda, 80 férőhelyes konferenciaterem, óvoda, étterem és kávézó. A helyiségek rendezvényekre akár ki is bérelhetőek. A kulturális központ október hónapban például harminchat eseménnyel várja az érdeklődőket, közte olyan műsorokkal, mint vonósnégyes, bábelőadás gyerekeknek, musical, világzene, angol humor, klezmer, színház, sőt dr. Bagdy Emőke előadása is. Az uszoda (aminek tervezésekor a Lukács Fürdőt is megtekintették) a fürdőklub tagjainak éjjel-nappal nyitva van, mellette finn szaunát, római tepidáriumot (langyos melegedőt), pezsgőfürdőt, Kneipp-kúrás taposót és masszázs szobát találunk. Az óvoda három csoportjában mintegy hatvan gyermek fejlődhet. Az étterem hétköznap 9-22 óra között várja a vendégeket, ebédet 14:30-ig szolgálnak fel. Minden csütörtök este piac nyílik az épület előtt. Részletes információk egyébként itt találhatóak, benne a bérleti díjakkal, uszodai belépőkkel, kulturális programokkal, óvodai feltételekkel. 

A városi legendák szerint egyébként szánt szándékkal lett az épületegyüttes alakja egy hasaló kutya. Na persze ez csak vicc, a gyár területe miatt lett olyan az alaprajz, amilyen. Ez alatt a rövid idő alatt nem kaphattunk teljes képet arról, hogy milyen lehet itt élni, de biztosan pezsdítőbb, mint a legtöbb helyen.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr9614261975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása