Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Fekete város, fehér asszony - Lőcse

2015. november 01. 10:22 - Makovecz Gyula Péter

Talán kötelező olvasmány volt, talán nem, de Mikszáth utolsó nagyregényét sokan olvasták és bizonyára még többen látták a Bessenyei Ferenc és Venczel Vera főszereplésével készült filmet. A történet mellett a lőcsei Városháza fehér árkádos épülete égett bele hátul az agyamba. Innen indult a lőcsei kirándulás terve.

A ma 15.000 fős Lőcsét a tatárjárás után a szászok alapították. Hosszú évszázadokon keresztül versengett másik két szász várossal, Iglóval és Késmárkkal a Szepesség központja címért. A középkorban Károly Róberttől árumegállítási jogot (1321) és szabad királyi város címet (1323) kapott. A fellendülő kereskedelem komoly bevételhez juttatta a várost, magával húzta a kézművességet (40 céhbe tömörültek) és a művészeteket. Mindez a gótika uralkodó irányzata alatt történt, ezeket az emlékeket azonban több tűzvész is pusztította, a legsúlyosabb 1550-ben. Az ezt követő újjáépítések már reneszánsz stílusban történtek. 1474-ben Mátyás innen indult a husziták ellen, húsz évvel később pedig II. Ulászló találkozott itt fivéreivel, köztük a lengyel királlyal. A XVI-XVII. században háromszor tizedelte meg pestisjárvány a lakosságot, összesen több mint 6000 emberéletet követelve. Központi szerepe az 1770-es években kezdett csökkenni, majd a XIX. századi ipari fejlődés is elkerülte az épülő vasútvonallal együtt. Ma azt mondanám szerencsére, hiszen így szinte teljesen épségben megmaradt a 44 hektáros óvárosa, körbeölelve a mintegy 2,5 km hosszú városfallal, bástyákkal, kapukkal (mindössze egy félbehagyott parkolóház rondít bele a képbe a Sirotinska és a Masiarska sarkán és persze, mint Selmecbányán több épület szorulna felújításra). Ez a terület 2009-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Autóval behajthatunk a Lőcsei Pál mesterről (Námestie Majstra Pavla) elnevezett főtérre, de naponta 9-17 óráig fizetnünk kell a parkolásért, óránként 70 eurocentet. A behajtáskor meg is kérdezik, hogy mennyi ideig óhajtunk maradni és annyi parkolócédulát adnak. Automatákat ugyanis ne keressünk, minden parkolással eltöltött órához külön parkolójegyet kapunk és ezeket mind ki kell tennünk a szélvédő mögé. Extrém esetben ez napi nyolc darab papírt is jelenthet. A jegyet egyébként a hotelek recepcióján is meg tudjuk vásárolni.

Ha leparkoltunk, sétánkat kezdjük a Lőcsei Pálról elnevezett téren, melynek északi végét az egykori Vármegyeháza zárja le. Az épület 1810-ben épült klasszicista stílusban, mellette és a városfal felett elnézve a 781 m magas Mária-hegyet látjuk, rajta a Szűz Mária templomot. A templomot a XVI. században ferences rendi szerzetesek építtették, később a jezsuiták használták. Zarándokhely (a zarándoklat ideje július eleje), 1995-ben II. János Pál pápa is ellátogatott ide. Ha a Vármegyeházától végigsétálunk a Kassai utcán, egészen a Kassai kapuig jutunk, ez az egyike a három megmaradt városkapunak. A kapun kilépve, itt is megnézhetjük a városfalat. A Kassai kapu mellett áll az 1751-ben épült barokk Szentlélek templom és minorita kolostor.

Visszatérve a főtérre, annak keleti oldalán, a 7-es szám alatt találjuk a Thurzó-házat, homlokzata tipikus szepesi stílusú, kapuja gótikus, a XVI. században alakították ki két ház összeépítésével. A főtér egyik legjelentősebb épülete a felújítás alatt álló 20x50 méteres Szent Jakab templom. Félóránként léphetünk be a templomba, a felnőtt belépő 3, a kedvezményes 2 euróba kerül. Fotózni szigorúan tilos, 50 eurós büntetést kockáztat, aki megpróbálja. Hétfőn 12-17, keddtől szombatig 9-17, vasárnap 11-17 között van nyitva, jegyet a templom bejáratával szemben lévő épületben tudunk venni. Magyar nyelvű tájékoztató lapot kapunk a templomban, amelyet a XIII. században román stílusban kezdték el építeni. Később a gótikus hatás érvényesült, két kápolnával és egy előcsarnokkal bővítették ki. A XVI. században két tűzvész is kárt okozott benne, ezért a városképet most meghatározó tornya már 1858-ban épült. Legfőbb látványossága a világ legmagasabb fa oltára, amelyet hársfából készíttettek Lőcsei Pál mester és tanítványai, 1507 és 1511 között. Magassága 18,6 méter, ezzel 2,6 méterrel előzi meg a második helyezett moosburgi remekművet, szélessége 6 méter. Közepén Szűz Mária látható a kis Jézussal, két oldalán Szent Jakab (a vándorok, harcosok, munkások védőszentje) és Szent János, a szobrok 2,3-2,4 méter magasak. A főoltár érdekessége az Utolsó vacsora ábrázolása, a legenda szerint Pál mester magát is megformázta az egyik apostol képében. A templomban tizenhárom egyéb oltár látható még, köztük a Mátyás király tiszteletére készült 11 m magas Korvin oltár, freskói a XIX. században készültek.

A főtér másik legfontosabb épülete, a bevezetőben már említett Városháza. Az 1550-es tűzvész után épült, 1615-ben alakították ki a ma is látható árkádos-erkélyes külsejét. A tető díszes kiemelése Schulek Frigyes tervei alapján a XIX. században készült. Az épület külső, déli falán látható freskók az öt polgári erényt ábrázolják: mértékletesség, elővigyázatosság, derekasság, türelem, igazságosság. A Városházával összeépült Harangtorony 1651-ben készült el, több mint 300 éves harangok lakhelye, a XVIII. században barokk stílusban építették át, sajnos jelenleg nem látogatható. A Városi Tanács 1955-ben költözött innen el, az épületben most a Szepesi Múzeum várostörténeti kiállítását láthatjuk. Első emeletén, a gótikus nagyterem egyik ajtaján láthatjuk Korponayné Géczy Juliannát, Jókai híres lőcsei fehér asszonyát. Tanácstermének falain polgármesterek és uralkodók arcképei lógnak, érdemes az erkélyre is kimenni és onnan megtekinteni a főteret. A Városháza kiállítása a Szepesi Múzeum igazgatása alá tartozik, a felnőtt belépő 4, a nyugdíjas 3, a tanuló 2 euróba kerül, de ezzel Lőcsei Pál Mester házát és a főtér 40. szám alatti Képző- és Népművészeti Kiállítást is megnézhetjük. Válthatunk olyan jegyet is, ami Szepes várába is érvényes, ez 6 illetve 4 euróba kerül. A Városháza májustól októberig naponta 9-17 óra között, novembertől áprilisig hétköznap 9-17, hétvégén 13-17 óra között látogatható. A Városháza mellett találjuk a szégyenketrecet, a kovácsolt vas építményben az elítélt bűnözőket és a léha erkölcsű asszonyokat szégyenítették meg, utoljára 1850-ben használták.

A főtér 20-as száma alatt áll Lőcsei Pál mester egykori műhelye. A fotók tanúsága szerint a '80-as évekig elképesztő állapotban volt, ma már szépen felújítva, homlokzata a XVIII. századi állapotába visszaállítva várja az érdeklődőket. Az épületben a mester életét és munkásságát követhetjük nyomon, sok-sok fa kiállítási tárggyal, a legfontosabb munkáival.

A Városháza mellett áll az Evangélikus templom, a tér nyugati oldalán három remekbe szabott épület: a Krupek, a Spillenberger és a Máriássy ház, a posta túloldalán pedig a Nép- és Képzőművészeti Kiállítás. Egy kis sétával még három látnivaló vár minket Lőcsén: a Nová, majd jobbra fordulva a Žiacka ulica-n haladva érjük el az úgynevezett Fekete templomot és a Lengyel kaput. Míg az óváros másik, keleti oldalán találjuk a Ménhárdi kaput, ezt a főtérről a Gustáva Hermana ulica-n végighaladva érjük el.

Ha betérünk egy korsó sörre 1,30-1,40 euróval kalkuláljunk a csapolt Staroprament illetően, a kis üveges szénsavas üdítők hasonló áron kaphatók, míg a tömény italok közül, 4 cl Borovička 1,20, 4 cl Slivovica 2 euró.

Lőcse visszarepít az időben, olyan korba, amit mások mellett Mikszáth és Jókai is papírra vetett, sokak nagy örömére.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr938019021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnalány 2015.11.01. 16:09:11

Ha már A fekete városbeli helyszíneket soroljuk, a főtéren áll a regényben sokat szereplő leánynevelőnek helyt adó egykori épület, amelyben ma ez a hotel működik: www.booking.com/hotel/sk/satel.hu.html

Természetesen az épületet az eltelt 300 évben sokszor átépítették és össze is vonták más házakkal.
süti beállítások módosítása