Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Karlovy Vary a fesztiválon túl

2015. június 26. 20:55 - Makovecz Gyula Péter

Általában minden év július elején rendezik Karlovy Varyban a filmfesztivált, ha nem konkrétan erre az eseményre vagyunk kíváncsiak, akkor a május, június hónap a leginkább ajánlható látogatási időpont. Ilyenkor kellemes a klíma és ilyenkor a legpompásabbak a fürdőváros parkjai.

Ha autóval érkezünk, legegyszerűbben a korábbi utazásaink során már megismert Ohře folyó melletti Varšavská (Varsó) utca 18. alatt tudunk parkolni, óránként 20 koronáért. Ezt a hét minden napján 7-19 óráig ki kell fizetnünk, igaz itt – a többi városi parkolóval ellentétben – nincs 4 órás parkolási időkorlát. De akár parkolhatunk a közeli bevásárló központ mellett is.

Ha az első turisztikai látványosságot akarjuk megtekinteni, nem kell sokat sétálnunk az autótól, kb. 150 m-t, itt találjuk a Becherovka Múzeumot és a IV. Karel sörözőt, éttermet és sörfőzdét. A múzeumban minden egész órakor indulnak a látogatócsoportok, az első 9, az utolsó 16 órakor rajtol. A jegyek 120 koronába kerülnek, ez tartalmaz egy 30 koronás kedvezménykupont, amit az öt féle Becherovka közül (Original 1907, Cordial 1910, KV14 1966 óta, Lemond a 20%-os likőr, Ice and Fire, a legújabb chilis változat) választva egy 1 literes palackra tudunk beváltani. (Így kerülnek az italok 291 koronába.) A látogatás során megismerkedhetünk a XVIII. században született Becherovka történetével, gyártási folyamatával, a változó palackokkal, a bővülő kínálattal. Az italhoz nemcsak Karlovy Vary környékéről, hanem mintegy 20 féle gyógynövényt a világ több tájáról szereznek be, így például van, amit Magyarországról importálnak. A teljes receptet mindig csak két ember ismeri, egyikük keveri be szerdánként az alapanyagokat. A szárított gyógynövényeket jutazsákba teszik és egy hétig alkoholban áztatják. A saválló tartályokban a hőmérsékletet 20-50 °C között mozgatják, hogy minden aroma és növényi olaj kioldódjon. Az így készült koncentrátumot még két hónapig érlelik, a tökéletes íz és szín elérése céljából. Végül a párlatot leszűrik és -5 °C-ra hűtik, hogy minden szennyeződés kiváljon belőle. Ha van otthon Becherovkánk, keverjünk magunknak egy Betont: a koktél 40 cl Becherovkából, 2 dl tonikból és citromkarikából áll. A Becher ideális fogyasztási hőmérséklete -4 - -6 °C. Ha van kedvünk látogassunk el az igen igényes magyar nyelvű honlapra: http://becherovka.com/hungarian/.

A Becherovka Múzeummal egy épületben találjuk a IV. Károly sörözőt, itt helyben ötféle sört főznek: 11 fokos világos, 12 fokos félbarna, illetve búza, 13 fokos barna és 15 fokos, hosszabb ideig érlelt speciál. Az áruk 40 és 50 korona között van. Már 1370-ben főztek a településen sört, újra 1999-ben indult be a malátaroppantás. Főétkeket 150-400 koronás árakon találunk az étteremben.

Karlovy Vary egyébként mindenképpen a drágább a cseh átlagnál, míg máshol már 25-30 koronáért lehet remek söröket inni, itt, ahogyan haladunk felfelé a Grandhotel Pupp felé – az amúgy sem olcsó „sima” Krusovice sörök – a 70 koronát is elérik. Ugyanígy drágul a város jellegzetes sütije, az oplatky nevű kerek, tányér nagyságú ostya, a TGM utca elején még csak 30 koronás ropogós édesség feljebb 35, majd 40 koronába kerül.

A TGM utca a Teplá folyóig tart, innen a folyóparton folytathatjuk utunkat. A Dvořák-kertben hihetetlen szín és illat kavalkád fogad minket ebben az időszakban. A kert szélén fut a Park és a Kígyó-forrással a Parkkolonnád, ahol a XIX. században zenés esteket rendeztek, mögötte pedig az 1855-ben épült, első komplex gyógyfürdő áll. A kolonnádok, fedett oszlopsorok, amelyek a fürdők és források egy részét kötik össze, védve a sétálót az esőtől és a napsütéstől. Karlovy Varyban több, mint 300 forrás van, a legmelegebb 73 °C-os. Továbbhaladva a folyóparton a nyolcszögletű, fa Szabadság forrás kerti pavilon majd a Malom Kolonnád következik Az 1881-re elkészült utóbbi, 124 darabból álló oszlopsort a 12 hónap tiszteletére, 12 szobor díszíti. Hat forrást rejt, melyekből a legmelegebb a 65 °C-os, Vencel hercegről elnevezett, 8-as számú.

A folyókanyarulatot követve, a Piactérnél a szem a nem túl szép Hőforrás Kolonnádra szegeződik, itt a Teplá folyó is eltűnik az épület alatt, hogy utána már a forrás ásványi anyagokban gazdag vizével keveredve bukkanjon fel. A Hőforrás Kolonnád a legújabb ilyen épület, 1975-ben épült és a legmelegebb, mesterségesen 12 méter magasra fellövellő, 73 °C-os forrást foglalja magába. A gyógyfürdők csak ennek a 2000 l/perc hozamú forrásnak a vizét használják. A jellegzetes helyi ivóbögrés ivókúrához viszont már hűteni kell. Ez a kolonnád egyébként hétköznap 9-17, hétvégén 10-17 óra között van nyitva és innen lehet túrára indulni a forrás felé, a föld alá. Májustól szeptemberig fogadják erre a túrára a látogatókat, hétfő kivételével naponta 11-17 óra között. A felnőtt 90, a 14 év alatti gyermek belépő 40 koronába kerül. A nem cseh nyelvű idegenvezetés: 160 korona/fő.

A tér szemközti oldalán áll a gazdagon faragott Piackolonnád, három forrással: Piac, IV. Károly, Kastély. A folyó túloldalán pedig az 1733-36 között épült, barokk Mária Magdolna templomot találjuk. A Piactér felső csúcsában áll a Szentháromság-szobor.

A Teplá 90 fokos kanyarulatánál ér véget folyóparti sétánk, a jobb parton a jelenleg felújítás alatt álló és várhatóan 2017 tavaszán kinyitó Városi Múzeum, míg a baloldalon, velünk szemben a több mint 300 éves, 228 szobás Grandhotel Pupp épülete magasodik, Lokethez hasonlóan itt is forgattak jeleneteket a James Bond: Casino Royale című filmhez. Ahelyett azonban, hogy a hotel elé kanyarodnánk, lépkedjünk egyenesen tovább, ott találjuk a Diana funiculárt. A felvonó májustól augusztusig 9-19-ig jár (11-03. hóban csak 17-ig), 15 percenként maximum 40 főt képes szállítani, épített pályája 452 méter, a függőleges irányban áthidalt magasságkülönbség 166 méter, az utazás hossza egy megállóval mintegy 6,5 perc. Oda-vissza a felnőttek 80, a 15 év alattiak 40 koronáért utazhatnak, a 4 fős családi jegy 170 korona. Csak felfele 45, 25 és 110 korona az ár. Az 1912-14 között épült Diana kilátóba ingyen mehetünk fel, innen nyílik a legszebb kilátás a városra, innen láthatjuk csak igazán, hogy milyen kanyargós utunk vezetett a Grandhotel Puppig. A torony 40 méter magas, 150 lépcsőn juthatunk fel, de lift is van. A felvonó menetrendjéhez igazítva, májustól augusztusig 9:15-től 18:45-ig van nyitva, a Nap járásához igazodva, a tél felé haladva ez az időszak egyre szűkül.

Utunkat mi itt a csúcson fejeztük be, egyéb érdeklődésre számot tartó látnivalók még: a Hotel Thermalban a nemzetközi filmfesztiválról láthatunk ingyenes fotókiállítást. Az 1857-ben alapított Moser Üveggyár múzeumában (Kpt. Jaroše 46/19)minden nap 9-től 17-ig léphetünk be, a jegyár 180 korona, de akár gyárlátogatásra is benevezhetünk 14:30-ig. A Szent Lukács kolostorban (Zámecký vrch 4) panoptikum vár minket a nyári időszámítás alatt minden nap 9-18-ig, 150 koronáért. De a Diana-kilátó mellett találunk Pillangó-házat is, több mint 30 féle lepkével a világ minden tájáról. Nyitva: 10-19-ig, jegyár: 80 korona.

Jó szórakozást Karlovy Varyhoz!

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr837512464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2015.06.27. 17:13:40

KV gyönyörű, mindig vágyakozva néztem a fotókat.
Tavaly nyáron végre eljutottam oda.
Még gyönyörűbb, mint gondoltam.
De!!!!!
SOKKOT KAPTAM attól a borzalmas panel-beton monstrumtól, amit a völgy kellős közepébe rondítottak. A fotókon (mint a post fotóin is) tapintatosan igyekeznek kerülni, vagy "kedvező színben feltüntetni" azt az izét. De élőben.....
Tragikus. :(
Aki ezt elkövette..., meg aki engedélyezte...., meg egyáltalán...

prolee 2015.06.27. 17:18:40

Ja! És megállapítottuk, hogy KV szép orosz város. Sok helyen eleve csak oroszul vannak kiírva az információk.
Sok ízléstelenül öltözött, harsányan sminkelt, pacsuliillatú orosz nőt láttam.
Fiatal csaj bébikék nájloncsipke blúzban, aranyszandálban, krasznaja moszkva felhőben.....

Makovecz Gyula Péter · www.monarchiaturak.blog.hu 2015.06.27. 21:32:26

@prolee: Hát igen, ha gyógyfürdő, akkor rengeteg orosz turista, de talán arányaiban nincs annyi, mint pl. Hévízen. Egyébként már 1898-ban építtettek maguknak saját pénzből egy ortodox templomot (Szent Péter és Pál), tehát nem új keletű az áradatuk. A szocreál "építőművészet" sok gyönyörű kelet-európai városba belerondított, ilyen példa Karlovy Varyban is a Hőforrás Kolonnád. Ennek a helyén 1879-ben egy öntöttvas oszlopsoros gyönyörű épület állt, amit a korrózió miatt 1939-ben lebontottak és ideiglenesen egy fa szerkezettel helyettesítették, e helyére került a '70-es években a mostani kolonnád, ami teljességgel környezetidegen.
süti beállítások módosítása