Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Bálványos kéngőzös bugyrai

2019. december 18. 22:15 - Makovecz Gyula Péter

Hargita és Kovászna határán, Bálványosfürdő külterületén különleges és ritka forrásokon és Európa legnagyobb működő mofettáján keresztül fedezhetjük fel a Föld mélyének titkait és „érezhetjük a pokol közelségét”.

A 113-as út szerpentinjein haladva egy apró parkoló és egy út menti tábla jelzi az Apor lányok feredőjét. A földből a forrásvízzel együtt kén-hidrogén és szén-dioxid tör a felszínre. Világritkaságnak számít, hogy a forrásvizek kénsavat tartalmaznak, ilyen csak néhány helyen fordul elő a Földön (Kolumbia, Jáva szigete). A feredőtől öt kilométerre fekvő Csomád-hegy lehet a titok nyitja. Az innen évente a felszínre ömlő 8.700 tonna szén-dioxid, a régóta szunnyadó vulkánok jellemzője. A Csomád is egy ilyen, mintegy 32.000 éve alvó, de nem inaktív vulkán. (Forrás: Szunnyadó vulkán – újra működhet a székelyföldi Csomád .)

A forrásvizek némelyike 7.400 mg/liter oldott ásványi anyag tartalommal (az ásványvizek átlagban 500-1.800 mg/l értékkel bírnak) és 1,6-1,8-as pH-val rendelkezik. Azaz rendkívül savas kémhatásúak. A kén tejszerű, fehér lerakódásként is megjelenik a források szélénél. A szulfát mellett nátrium, kalcium és klorid ionokat is tartalmaznak. A kén jelenlétét az aljnövényzet hiánya jelzi.

Összesen nyolc forrás fakad ezen a kis területen, találunk itt lábfürdőt, szájvizes és szemvizes üreget (igyekezzünk ne összekeverni őket), kis- és nagymedencét, akár egy élményfürdőben. A lábfürdőnek (lábvíz, lábáztató) magas a vastartalma, bőr, mozgásszervi és érrendszeri betegségekre jó. A szemvizek segíthetnek a kötőhártya-gyulladás, a szemárpa és a szürke hályog kezelésében, borogatással vagy szemcseppként. A szájvízzel csak óvatosan, mert gyorsan megtámadja a fogzománcot. A medencék méregtelenítésben, a reuma leküzdésében nyújtanak támogatást. A források, medencék mellett öltöző, játszótér, pihenőpadok, napóra, komposzt WC növeli a komfortérzetet.

A források egy részének keretbe foglalása, a felső forrásokhoz és a kismedencéhez vezető lépcső kiépítése 2010-ben történt meg, amelyek 2015-ben és idén kisebb felújításon estek át.

A torjai Büdös-barlang legegyszerűbben úgy érhető el, ha a Bálványos Resorttól indulunk. Csak mintegy egy kilométeren keresztül követnünk kell a kék turistajelzéseket. 1052 méter magasan találjuk a barlangot. Ne Aggtelekben gondolkodjunk, ez csak egy belül ráccsal lezárt, 14 méter mély üreg, ami ráadásul nem is természetesen képződött, egy egykori kénbánya tárnája volt. 1892 óta használják gyógyászati célokra, régen szervezetten egy tüdőszanatóriumé volt, ma bárki szabadon kúrálhatja magát. A századfordulót követően erre települt az ország első szénsavsűrítő gyára, köszönhetően a 3.000-6.000 m3/nap CO2 hozamnak. A gáz 96%-a szén-dioxid, 2,5%-a nitrogén, mindössze 0,4%-a kén-hidrogén, de ez is elegendő, hogy a mofetta (vulkáni utótevékenységhez köthető, javarészt szén-dioxidból álló gázfeltörés) falát sárgára színezze, ez jelzi a gáz szintjét, ez alá nem tanácsos hajtani a fejünket. A padok úgy vannak kialakítva, hogy a fejünk a szint felett legyen. Bőrbetegségek, vérnyomásproblémák, mozgásszervi gondokat orvosolhat a mofetta.

Két további hely, amelyek kapcsolódnak a mofettához és a forrásokhoz a Madártemető és a Gyilkos-barlang. Nevükből már következtethetünk arra, hogy miről hírhedtek, rengeteg állat, legfőképp denevérek, madarak, de rágcsálók és nagyobb emlősök halálát is okozták. Találtak már itt terméskénnel bevont macskabagoly tetemet is.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr1915358048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása