Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Strahovi kolostor, a prágai sörfőzdék alfája

2022. január 31. 06:36 - Makovecz Gyula Péter

Persze mielőtt a sörökhöz nálam sokkal jobban értők nekem ugranának, a cím csak és kizárólag magánvélemény. Hiszen merész gondolat a rengeteg prágai sörfőzdéből egyet kinevezni origónak. Ez nekem viszont mindenképpen a Strahovi kolostor főzdéje.

A Strahovi kolostort (Strahovský klášter) 1140-ben II. Ulászló cseh fejedelem alapította, aki egyben 1158-tól az első cseh király is volt, mint nálunk Szent István. A kolostorba a premontrei szerzetes rend költözött be, a rendet alig tizenkilenc évvel korábban Szent Norbert hozta létre, az Ő neve köszön vissza a sörfőzde és étterem nevében is: Sv. Norbert. A történelem viharai velük sem bántak kesztyűs kézzel, mint oly sok szerzetesrenddel a régióban. A husziták (1419-32), a harmincéves háború (1618-48), II. József rendelete (1782-90), majd a kommunista időszak (1948-89) is ellehetetlenítette a munkájukat, így a sörfőzést is. A rendszerváltás után, a kolostoregyüttest viszonylag gyorsan, 1990 és 1994 között teljes körűen felújították. 

A komplexum a kolostor mellett két templomot, egy barokk könyvtárat, galériát, kibérelhető téli és nyári refektóriumot, múzeumot, parkot, hotelt, éttermeket és persze sörfőzdét is magába foglal. Két temploma közül a nagyobb és a premontrei rend számára a legfontosabb a Szűz Mária apátsági templom. 1627-ben ugyanis Magdeburgból ide szállították Szent Norbert földi maradványait. A templom főhajója 63 méter hosszú és 10 méter széles. Könyvtára 200.000 kötete számlál, két terme van, a barokk teológiai és a filozófiai, melynek mintájául a znojmoi premontrei kolostor szolgált, ahonnan sok könyvet is áthoztak ide. A mennyezetét az az Anton Maulbertsch festette, aki hazánkban többek között a váci és a győri székesegyházban, az egri líceumban és Pápán, a nagytemplomban alkotott maradandót.

A főzde 2000-ben főzte le az első sört, folytatva a szerzetesek mintegy 600 éves hagyományát és csatlakozva az ezredfordulós cseh sörforradalomhoz. Míg 1900-ban 650, 1948-ban 223, 1990-ben 71, 1999-ben már csak 57 sörfőzde működött Csehországban, persze az államosítás nem növelte a sörfőzési kedvet, de látjuk, hogy a század első felében és 1990 után is csökkent a sörfőzdék száma. Sokak szerint a felülmúlhatatlannak gondolt pilzeni miatt, ami remek sörfajta, de tökéletessége egysíkúvá tette a sörfogyasztási lehetőségeket. A 2000-es fordulat számaiban a Szent Norbert is benne van. Huszonkét év alatt összesen 25 különféle sört főztek az üstök, vegyítve a tradíciót a modern módszerekkel és a kísérletezőkedvvel. Az éves kapacitásuk 1.800 hektoliter. Én először 2010-ben jártam itt és ha nem is az első, de az addigi a legfinomabb IPA-t guríthattam le. Gránátvörös szín, gyümölcsös illat, megfelelő keserűség, szerelem volt az első kortyra, ennél sem akkor, sem most nem kell több egy sörfogyasztónak. Tizenkét év elteltével is emlékszem az íz, illat, szín kombóra és ez azóta is benne van a TOP3 IPA-ban, pedig sok helyen, sokfélét kóstoltam. Az IPA mellett félbarna és barna szűretlenek vannak folyamatosan csapon, ezeket egészíti ki időszakosan (bár akár nem is kellene) a csokis stout, a porter, az APA, a Hazy IPA, a dupla IPA, a tripla IPA, a dupla Hazy IPA, a Juicy IPA, a búza, az ünnepekre pedig a karácsonyi duplabock és a húsvéti sör és egy igazi kuriózum az alkoholmentes, savanykás, frissítő komlószóda (galaxy és citra komló, bergamottnarancs, méz és szóda). A kortyolási időfaktor fontos, a lehetőséget erre itt találjátok. 2010 óta nem sokat változott a belső, újak lettek a lámpatestek és több az oklevél a falon, helyet cseréltek a hűtők a pult mögött, de ami fontosabb, hogy a sör sem lett rosszabb és egy sörivót igazán csak ez érdekli.

A Strahov városnegyed egyébként még a közúti alagútjáról és a világ legnagyobb stadionjáról is ismert. De ez lehet egyszer egy másik poszt története lesz, addig is álljon itt az erre az írásra vonatkozó mottónk, aminek sarka akár lehet a Szent Norbertben is:

"Nem vergődnék, csak figyelnék,
A sarokban csak söröznék,
Mint Prágában egy régi jó haverom."

(Honeybeast: Isten álma)

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr3112830240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása