Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Medve-tó, a világ legnagyobb heliotermikus tava

2017. április 24. 20:01 - Makovecz Gyula Péter

Szováta a Székely-sóvidék legismertebb, nemzetközi hírű üdülőhelye. Mintegy ötszáz éve alapították a sóhegyeket őrző családok, persze még nem üdülési céllal. A szovátai sós tavak (Piroska, Vörös, Zöld, Medve, Kígyós, Rigó, Mogyorósi és Fekete) kialakulása önmagában is a természet egyik csodája. A felszín közelébe kerülő sótömböket oldási folyamatok alakították, hasonlóan a karsztjelenségekhez. A kioldott só helyén mélyedések, dolinák jöttek létre, ezek töltődtek fel vagy esővízzel vagy patakok vizével és alakultak ki a kisebb-nagyobb tavak. Ezek azután akár el is tűnhettek, ha a dolina alján víznyelő alakult ki. Majd ismét megjelenhettek, ha a víznyelőt a hordalék eltömítette, így alakult ki a Piroska-tó. A tavak közül csak a legdélebbi fekvésű Fekete-tó mesterséges eredetű, egy XVIII. századi külszíni sóbánya területén jött létre.

A tórendszer ékköve a Medve-tó, a világ legnagyobb heliotermikus tava: hossza 288 méter, szélessége 132-210 méter, kerülete 910 méter, vízfelülete 40.000 négyzetméter, legnagyobb mélysége 18,1 méter. Nevét onnan kapta, hogy felülről egy kiterített medvebőrre hasonlít. Területén 1710 és 1852 között a Horka-tó feküdt, a víznyelő eldugulásával született és kitisztulásával szűnt meg. A mostani Medve-tó 1875. május 27-én kezdett kialakulni. Hogy honnan lehet ezt ilyen pontosan tudni? Ezen a napon két sóőr szénát gyűjtött a korábbi Horka-tó helyén kialakult réten. A területen a Körös-Toplica patak folyt keresztül, eltűnve a víznyelőben. Az említett napon hatalmas felhőszakadás zúdult Szovátára, a víz felkapta a szénát és eldugította a víznyelőt. A Körös-Toplica patak ezek után elkezdte feltölteni a területet. Az egyre gyarapodó tó, oldani kezdte a környező sódombokat. 1879-ben a tó és az Aranybánya-patak közötti sószikla az oldás következtében leomlott, azóta már két patak táplálja a tavat. A legenda azonban máshogy írja le a tó keletkezését. E szerint egyszer egy tündérasszony szerelmes lett egy pásztorfiúba, szerelmük azonban nem teljesedhetett be. Amikor a tündér meglátta a fiút egy lánnyal csókolózni, végtelen haragra gerjedt, a fiút juhaival együtt kővé változtatta. De a tündérasszony is megfizetett a gonoszságáért, bolyongania kellett a környék erdeiben, könnyeiből patak, majd tó keletkezett. Palotája pedig az égő tűzhellyel együtt elsüllyedt. Ez a tűzhely melegíti azóta is alulról a Medve-tavat.

A tó különlegessége egyedülálló heliotermikus tulajdonsága. A tó felső részén átfolyik a két patak édesvize, amely átengedi a napsugarakat és az alatta elterülő sós vizet jelentősen felmelegíti, a hő a sókristályok által tárolódik. Ha nem lenne a sós víz felett a patakok édesvize, ezek a tavak is ugyanúgy viselkednének, mint a többi tó: nappal felmelegednének, éjjel lehűlnének. A tó közepes sótartalma 256 gramm/liter (a tengervízé 35 g/l, a Holt-tengeré 280 g/l), összesen 64 ezer tonna oldott sót tartalmaz. Ha nem fürödnének a tóban, a nyár végére akár 70 °C-ra is felmelegednének az alsóbb vízrétegek, a sűrűségkülönbségek miatt ugyanis ezek a rétegek nem keverednének egymással és folyamatosan, akkumulátorként raktároznák a Napból érkező energiát. A fürdőzők által létrehozott vízmozgások azonban ezt nem teszik lehetővé, a tó a szezon kezdetén a legmelegebb, az átlagos 35-50 °C, a szezon végére 25-30 °C-ra csökken. Az üzemeltetők próbálják megtalálni az arany középutat: élvezzék az emberek a tó adta kikapcsolódási és gyógyulási lehetőségeket, illetve amennyire lehet, őrizzék meg a tó természetes állapotát. Ezért naponta 13 és 15 óra között ki kell jönni a vízből, hogy a tó rétegei valamennyire regenerálódjanak, a fürdő területét, azonban nem kell elhagyni. A strand minden nap 9 és 18 óra között tart nyitva. A belépő: 25 lei, a kedvezményes 20 lei. A parkolásért 2,5 leit kell fizetni óránként.

A Medve-tó melletti Vörös- és Zöld-tónál nincs kiépített fürdőhely, iszaposak, de só és ásványi anyag koncentrációjuk magasabb és közelükben sóhegyeket is láthatunk.

A szovátai tavak gyógyító erejét (mozgásszervi betegségek, nőgyógyászati problémák, idegrendszeri betegségek, anyagcserezavarok gyógyítása) először 1715-ben jegyezik fel, a Medve-tó karrierje pedig 1900 körül indul el. Sófalvi Illyés Lajos ismeri fel elsőként a tóban rejlő lehetőségeket, 1894-ben megszerzi a tó használati jogát, fürdőengedélyt szerez és villát épít a partján. Ezért is nevezik 1910-ig Illyés-tónak a Medve-tavat. 1905-től már vasúton is elérhető a fürdő, ennek is köszönhetően egyre-másra épülnek a villák (110 villa, 1600 szoba), fejlődik a település, az ország legnépszerűbb fürdőjévé válik. A Nagy Háború okozta visszaesést követően, 1926 és 1937 között alakul ki a tópart mai arculata, megépül a napozóterasz és a kezelő. A fellendülést a román királyi család itteni nyaralásai is segítik. 1948-ban államosítják a fürdőt, 1952-ben kapja meg Szováta a városi rangot. A hetvenes években a villák mellett megjelennek a nagy szállodák. 2008-09-ben újítják fel a teljes infrastruktúrát, köszönhetően annak, hogy a fürdő a magyar Danubius Hotels tulajdonába kerül.

A nyári fürdőzés az 502 méteres tengerszint feletti magasságon, erdőkkel körbevett, sós tóban, ahol nem tudsz elsüllyedni, rendkívüli élmény.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr4912450739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása