Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Az újjáéledt szemletorony

2021. október 28. 20:29 - Makovecz Gyula Péter

A Balaton-felvidéken több kilátó is kinőtt a földből az elmúlt években, ezek közül egy kilóg sorból, hiszen az régen egy katonai objektum volt. Gyerekkoromban rengetegszer autóztunk el Nagyvázsony és Tótvázsony között és mindig érdeklődve néztem az akkor még létező vegyvédelmi tábort és egy feltűnő épületet, a téglatornyot. Azóta a laktanya már a múlté lett, de a torony rendíthetetlenül állta az idők próbáját, igaz egyre romló állapotban. Egészen idén tavaszig.

Történt ugyanis, hogy a VERGA Zrt. a "Bakancsos barangolás a Bakonytól a Balatonig" című pályázaton nyert támogatásból felújította az épületet és az 2021. júliusától látogatható. A torony új tetőt, ajtókat, ablakokat és egy fém lépcsőt kapott. Száz lépcsőfokon keresztül juthatunk el a ráccsal biztonságossá tett kilátórészhez, ahonnan akár az egykori lőteret is szemügyre vehetjük, ahogy előttünk a német, magyar, szovjet, majd NATO parancsnokok tették.

A mintegy húsz méter magas szemletornyot ugyanis a Wehrmacht építhette még a II. világháború alatt. A Vörös Hadsereg és a Magyar Néphadsereg később innen figyelte a tüzérség és a harckocsizók hatékonyságát, a toronytól északra elterülő mezőn zajló gyakorlatok során. A torony szovjet és magyar őrségének több tagja is megörökítette ott létét a falakon. A meszelt falra felírt jegyzetek a felújítás során eltűntek, de a téglába vésett feliratok megmaradtak. A toronytól dél-nyugatra volt a Magyar Néphadsereg vegyvédelmi tábora, erre ma már csak a sátorhelyek beton alapjai emlékeztetnek. Északra pedig, az erdő mélyén fekszik az 1968-ra elkészült, Kis-Moszkvának hívott szovjet laktanya, ahol talán atomtölteteket is őriztek, de legalább is a tárolási helyük kialakításra került és ahol szinte teljesen hermetizálva végezte a dolgát a mintegy 150 fős szovjet alakulat. Ez - ellentétben a Balatonnal - látszik a toronyból, ahogy a közeli Kab-hegy, Tótvázsony, Nagyvázsony is. A cirill feliratot valamikor azután egy angol szöveg váltotta, talán a Southern East virított a torony felső ablakai felett. Később ez is eltűnt és a felújítás sem hozta elő ezeket a feliratokat.

A torony mellé egy fedett, padokkal, asztalokkal ellátott pihenő és egy parkoló is kialakításra került, így akár piknikezhetünk is megállásunk közben. Egy dologra azért figyeljünk, a parkolóba be és a parkolóból ki is csak jobbra, kis ívben hajthatunk.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr9216733930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása