Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Erdély legértékesebb freskói

2019. október 30. 22:20 - Makovecz Gyula Péter

Gelence egy 4.600 lelkes, szinte színmagyar település Háromszék területén. Jelentőségét egy apró római katolikus templom és annak falán sokáig rejtőzködő freskók adják.

Mise idején érkezünk, ezért először csak az udvaron tudunk körülnézni, de hamarosan érkezik Bereczi István plébános, aki kedvesen fogad minket és Ilonka nénivel mosolyogva mesélnek a templomról. Nem kell mondani, isszuk a szavaikat és sajnáljuk, mikor el kell köszönnünk Tőlük. Bereczi István előadásmódjáról, pozitív életszemléletétől az is sokat elárul, hogy az e-mail címe @ előtti része egyszerűen csak pityupap. Ha miseidőn kívül látogat valaki ide, a templomkert bejáratánál tábla igazít útba, hogy ki tudja nekünk kinyitni az épületet.

A Szent Imre nevét viselő templom a XIII. század közepén épült, román stílusban, pontos időpontot nem tudunk, de nem sokkal a tatárjárás utánra, 1245-re tehető elkészülte. A 13,5 méter hosszú és 8,2 méter széles templomhajó még ebben az állapotában látható, de a szentélyt 1503-ra gótikus stílusban építették át. A templom körüli kerítőfal a XVIII. században, a fal egyetlen tornyának fa harangtornya 1967-ben épült. Belső falfestményei közül a Szent László-legenda az 1330-as években készült. Krisztus szenvedéstörténete száz évvel későbbi. 1882-ben találták meg őket, a freskókon ábrázolt jelenetek között van Szent László fogadalma, a csata, a kun vitéz üldözése és a párviadal is. Mellettük Szent Jakab- és Alexandriai Szent Katalin-legendája is megjelenik.

103 táblás, reneszánsz, kazettás mennyezete 1628-ból, barokk karzata 1766-ból való. Kazetták ábrázolásai között növények, heraldikák, egyházi motívumok, Brassó város címere és Székelyföld jelképei is megjelennek. Az 1802-es földrengés súlyos károkat okoz, 1853 és 1899 között, a lakosságszám növekedése miatt, egy nagyobb templom épül a községben, ezért ezt bezárják. 1932-ben és 1966-ban újítják fel, értékeit restaurálják. 1999-ben freskót találnak a külső falon is.

Ha beülsz a padok közé, tényleg áthat a történelem. Csukd be a szemed és hagyd, hogy elárasszon a nyugalom. A belépés ingyenes, de egy kis adományt szívesen vesznek.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr3215273990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása