Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Krk májusban

2017. május 14. 16:39 - Makovecz Gyula Péter

Krk a legnépesebb horvát sziget, nagyon nem kell bemutatni. De milyen lehet főszezonon kívül, mondjuk májusban. Fürdeni nem lehet, de turista sincs annyi, így aki feltöltődni vágyik, annak pont ideális lehet. Fürdés helyett húzhat túracipőt, mert kirándulási lehetőségekből is van választék: cseppkőbarlang, római városfal, kolostorsziget az öbölben, trópusi és hagyományos akvárium.

A szigetre a Josip Broz Titoról elnevezett, 1430 méter hosszú hídon juthatunk be. A hidat 1976 és 1980 között építették. Felavatásakor a világ legnagyobb beton ívhídja volt, nagyobbik boltíve az alján 416 méter széles. A címet 1996-ig viselhette. Két íve között fekszik a Szent Márk sziget. A 67 méter magas hídnak nagyon komoly széllökésekkel is szembe kell néznie, 2013. novemberében 237 km/h sebességgel csapott le a bóra, mindmáig ez a harmadik legmagasabb érték a horvát tengerparton. A híd díjköteles (csak az oda út előtt kell fizetni) a motorkerékpárok (21 kuna), buszok (81 kuna), személy- (35 kuna) és teherautók (138 kuna) számára. Az aktuális árakról itt lehet tájékozódni.

A sziget névadó városa felé haladva elautózunk Fiume nemzetközi repülőtere mellett is. A városnak 6000 lakosa van, azaz a sziget lakosságának harmada él itt. Az óvárost XV. századi fal veszi körül, ide három kapun keresztül juthatunk be. A főtéren (Vela Placa) áll a XV. századi Városháza és egy reneszánsz szökőkút. A tengerpart felé, a szélesebb, szűkebb utcákon haladva érjük el a Szűz Mária Mennybemenetele Székesegyházat és a Frangepán család várát. A katedrálist egy korábbi templom és egy római kori fürdő helyére építették román stílusban, első írásos említése 1186-ból való. Később gótikus, reneszánsz és barokk stílusban építették át. Harangtornyát a XVIII. században építették hozzá, tetejét egy angyal őrzi.

Az egész várat körbesétálhatjuk vasárnap kivételével naponta 9 és 19 óra között, a felnőtt jegy 22, a diák 15-18 kuna. A római kori falakat is felhasználva épült, három torony erősíti: Négyszögletű, Velencei, Osztrák. A vár mellett ilyenkor, májusban fergeteges illatfelhőt produkálnak a fák.

Krk trópusi akváriuma az első ilyen típusú létesítmény Horvátországban. Száz hal-, kétszáz kagyló- és csigafaj látható itt, köztük a bohóchal, a piranha és a korall cápa. Áprilistól októberig (májusban 10 és 17 óra között) tart nyitva, a felnőtt belépő 30, a gyermek 20 kuna. A havonta eltérő látogathatóság itt böngészhető.

Kosljun-sziget és a kolostor, a Punati-öbölben fekszik. Punatból tíz perces hajóúttal érhető el, a viteldíj 20 kuna. A 6,5 hektáros szigeten egy XVI. századi ferences-rendi kolostor áll. Áprilistól októberig látogatható, 09:30-17:00 között. A belépő szintén 20 kuna, ezért egyházi, numizmatikai, zoológiai és érmekiállítást tekinthetünk meg. A kolostornak harmincezres könyvtára van.

Baška, ahol egy kőtábla formájában a legrégebbi horvát nyelvemléket találták, hagyományos akváriummal várja a látogatókat, ez az Akvarij Baška. Huszonegy akváriumban, összesen 35 m3 vízben úszkálnak a sügérek, polipok, harcsák, angolnák, homárok. Összesen mintegy száz hal- és négyszáz kagyló-, valamint csigafaj tekinthető meg. Az állatok vaku nélkül fényképezhetőek. A jegyárak és a nyitva tartás ugyanaz, mint a krki trópusi akváriumnál. A teljes nyitva tartás itt érhető el.

Vrbnik a Žlahtina nevű borról híres. Maga a szó a szláv nyelvekben nemest jelent. S tényleg nemes, száraz fehérborról van szó. A szőlőfajtát, amiből készül, csak itt termesztik.

Biserujka cseppkőbarlang látogathatóságát és a jegyárakat is összehangolták a két akváriuméval, a részletes információk itt találhatóak. A barlang nem vetekszik Aggtelekkel vagy Punkvával, mindössze 110 méter hosszú, de érdemes megnézni. Három teremre osztható: Nagy Terem, Íves Terem és a Ciprus Terem (a cseppkövek a megkövesedett ciprusfákra emlékeztetnek). Legalacsonyabb pontja 13 méterrel van a földfelszíntől, a hőmérséklet 15 °C, a páratartalom 95%. Eddig huszonnyolc állatfaj lakóhelyét fedezték fel benne, köztük százlábúakét, álskorpiókét és denevérekét.

Ha a két akváriumba és a cseppkőbarlangba is váltunk jegyet, 20% kedvezményt kapunk, így 90 kuna helyett csak 72 kunát kell fizetnünk.

Ezt nyújtja strandidőn kívül Krk, gondoskodik arról, hogy hűvös időben se unatkozzunk.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr5912504581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása