Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Hol tart ma Krasznahorka várának újjáépítése?

2015. augusztus 25. 10:42 - Makovecz Gyula Péter

Amikor ezt a kirándulást terveztük, még arra gondoltunk, hogy az "Újra a régi fényében ragyog Krasznahorka vára" vagy valami hasonló címet kap ez a poszt. Csalódnunk kellett. Az már a felkészülés során kiderült, hogy a vár még nem látogatható. De ha már elhatároztuk az utazást, úgy döntöttünk, hogy legalább kívülről megnézzük. Az 58-as és 549-es utakon keresztül érkeztünk meg.

Mint bizonyára mindenki emlékszik 2012 márciusában két gyerek égő cigarettával gyújtotta fel véletlenül a vár alatti domboldalt és ez a tűz terjedt át a várra, melynek szinte teljes tetőszerkezete leégett, mintegy 330 kiállítási tárgy sérült vagy semmisült meg, a várfalak ehhez képest kisebb károkat szenvedtek. Az ingóságokat érintő,  megállapított kár 410 000, az épületkár pedig 8 millió euró volt. Az oltás után a szlovák belügyminiszter még az év nyári nyitásról beszélt, jó sokat tévedett. Ahogy azok is, akik 2014-re, majd 2016-ra gondoltak, hiszen később már ezeket az évszámokat lehetett hivatalos forrásokból hallani. Azután ahogyan múltak az évek, az átadás is úgy tolódott egyre későbbre (többek között a közbeszerzést érintő bírósági ügyek miatt), jelenlegi álláspont szerint még majdnem 3 évet kell várnunk a teljes látogathatóságig. A helyiek többször is értetlenségüknek adtak hangot az elhúzódó felújítás miatt, míg tavaly a Gombaszögi Nyári Tábor, mintegy 1500 fő részvételével, a vár átölelésével hívta fel erre a figyelmet. Sokak szerint a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatójának 2014-es lemondása is a vár körüli bonyodalmak miatt történt.

A vár felújítása három szakaszra lett bontva. Az első szakaszban állványoztak, a falakat erősítették meg, helyreállították a gerendázatot és ideiglenes tetőszerkezeteket építettek, ez a szakasz 2014 közepén zárult le. Jelenleg - amint a képeken is látszik - a végleges tető elkészítése van folyamatban. A bástyák egy részét nem cseréppel (ez váltotta a sokkal tűzveszélyesebb zsindelyt), hanem fekete színű rézlemezzel borították. Közben a vár mindhárom megsérült harangjából kettő újraöntése is megtörtént, a harmadik pótlására jelenleg is zajlik az adománygyűjtés. A befejező fázisra a falak vakolása, a díszítőelemek helyreállítása, egyéb szépészeti munkák és a tárlatok elkészítése marad, illetve előrelátóan az ágyúteraszon egy  tűzivíztartályt helyeznek el. A megsérült kiállítási tárgyak és falfestmények restaurálásában többek között a brnoi Műszaki Múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum munkatársai is segítenek. A teljes felújítás becsült költsége 15 millió euró (~4,6 milliárd Ft) lesz. A tervek szerint a harmadik fázisban már kinyitna a vár és folyamatosan bővítenék a látogatható területeket.

Reméljük a 2018-as, sokadik dátum nem fog már tovább csúszni és Krasznahorka vára tényleg a régi fényében fog ragyogni.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr587699854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása