Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Ha nem O.Z.O.R.A. Fest, akkor Pipo vár, Ozora

2015. augusztus 02. 01:32 - Makovecz Gyula Péter

Hétfőn kezdődik a felemás hírű fesztivál Dádpusztán, aminek helyszínét tévesen sokan Ozorával azonosítják. Pedig Ozora - persze nemcsak a fesztivál hetében, hanem máskor is - egy remek kirándulási célponttal vár mindenkit, akik szeretik a várakat, kastélyokat. (A renoválási, nyitva tartási és jegyinformációk 2016. júliusában frissítve!)

Ozora, a Sió partján, a 61-es főúton fekvő Pincehelytől 10, a 64-es főúttól (Simontornya mellett kell letérni) 12 km-re fekszik, elrejtve a tolnai dombok között. A település sokak számára az 1848-49-es szabadságharc eseményeiből lehet ismert, ahol '48. október 7-én a honvéd seregek egyik első jelentős sikerüket aratták. Pedig itt van Filippo Scolari, azaz Ozorai Pipo vára is, amely már a mellékútról is látszik, ha Simontornya felől közelítünk.

A vár március 15-től november 1-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között (télen 9:00-17:00) látogatható. A felnőtt jegy 2.000, a kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1.000 Ft, a fotójegy 500 Ft. 15 fő felett, a csoportjegy 1.500 Ft/fő, a családi jegy (2 felnőtt, 2 gyermek) pedig 4.000 Ft-ba kerül. Az emeleti szobák csak idegenvezetéssel tekinthetők meg, melynek teljeskörűsége és kedvessége első osztályú.

Filippo Scolari 1369-ben született Firenze mellett, de már 13 évesen Budán dolgozott olasz kereskedőknél. 1390-től Kanizsai Miklós tárnokmester segédje, majd Simontornyán várnagy. 1399-ben veszi feleségül Ozorai András lányát, Borbálát, így végleg a régióhoz kötődik. 1401-től a királyi sókamrák ispánja. 1404-ben pedig már temesi ispán, így lesz Luxemburgi Zsigmond egyik legsikeresebb hadvezére, a déli határvidék védője. 1416-ban kap engedélyt kő vagy favár építésére Ozorán, melyet elkészülte után, 1423-ban maga a király is meglátogat. A külső falakat övező árokba a Sió vizét vezették. Scolari 1426-as haláláig keveset tartózkodik a várban, amelynek irányítását felesége, Borbála végzi.

A várkastély egykoron szerves egységet alkotott a mellette található templommal. Az eredeti gazdagon díszített, gótikus bejárati kapu az észak-nyugati falszakaszon, a templom felé volt. Később az épület a Hédervári család, majd Török Bálint birtokába került. A törökök 1544-ben sikertelenül, 1545-ben sikeresen ostromolták, csak Buda visszafoglalása után, 1686-ban került ismét magyar kézre, nagyon leromlott állapotban. A délnyugati homlokzat (a mostani bejárat) teljesen leomlott, ezért is más a kialakítása. 1702-ben az Esterházyak birtoka lett, akik az uradalmi központ hivatalait és lakásait alakították ki benne. Az 1790-es években a várkastélyt már magtárnak használták, a belső boltíveit - a nagyobb tárolókapacitás miatt - elbontották.

1980-ban kezdődött a helyreállítása, melynek első üteme 2002-ben fejeződött be. A külső várfalak újjáépítését 2015-ben kezdték és egy évvel a tervezett előtt, már 2016-ra végeztek vele, továbbá reneszánsz és barokk kertet is kialakítottak a területen. Elkészült az Esterházy Fogadóközpont, abban az épületben, ahol Petőfi először lépett a világot jelentő deszkákra. A Sió partján pedig pihenőkertet, parkolót és a turistákat kiszolgáló mosdót, konyhát alakítottak ki. A várudvart rengeteg növény teszi otthonosabbá. A földszint több helyiségében a közeli Felsőrácegrespusztán született Illyés Gyula életét és életművét bemutató kiállítás kapott helyet. S itt találjuk a reneszánsz konyhát is. Az emeleti helyiségekben láthatjuk Pipo feleségének, Borbálának a hálószobáját, a lovag- vagy fegyvertermet páncélokkal, vadtrófeákkal, a kápolnát sárkányölő Szent György csontereklyéjével, a tróntermet a Pipot ábrázoló egyetlen ismert festménnyel és egy csodás kandallóval, a reneszánsz ebédlőt és egy szobát az Esterházy család használati tárgyaival. A félemeleten kávézó vár minket. De az egész várkastélyban a legjobb, hogy akár várurak vagy úrnők is lehetünk, három kétágyas és két egyágyas szobában ugyanis szállásfoglalás is lehetséges 7.000 Ft/fő/éjszaka áron. Ilyen esetekben kulcsot is kapunk a várkapuhoz és nehéz hangulatosabb dolgot elképzelni, mint egy kellemes estén, egy palack jó bort elkortyolni a barátokkal a várudvaron.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr847672216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása