Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Csehország szépségei: angol kastély a folyóparton

2019. július 31. 07:36 - Makovecz Gyula Péter

Hluboká nad Vltavou tíz km-re északra fekszik České Budějovicétól. Főtere, sörfőzdéje és kastélya miatt akár egy is lehetne a tucatnyi hangulatos cseh kisváros közül, de utóbbi miatt mégis egy picit több, egy picit más.

A kastély helyén már a XIII. századtól állt egy vár, a Přemysl-ház alatt királyi erődítmény, de a későbbi uralkodók többször elzálogosítják. Így kerül 1490-ben a Pernštejn család birtokába, akik gótikus stílusban alakítják át a várat. Sörfőzdét nyitnak és halastavakat alakítanak ki, amelyek közül a Bezdrev tó a második legnagyobb az akkori Cseh Királyság területén. A XVI. században a Hradec család a terület birtokosa. Ők reneszánsz stílusban alakítják át a várat, az ilyen formában létrejövő kastély egy prosperáló birtok központja lesz: szőlő- és komlóültetvények, sörfőzde, malmok, fafeldolgozó, halastavak.

A harmincéves háború Hluboká nad Vltavout sem kíméli, ezt követően, 1661-ben kezdődik el az igazi fénykora a területnek, ekkor vásárolják meg a Schwarzenbergek (Švarzenberkek), akik egészen 1947-ig birtokolták. (A Schwarzenberg család manapság újra szerepet játszik Csehország történelmében, Karel 2010 és 2013 között cseh külügyminiszter.) Új épületszárnyat építenek, korszerűsítik az egész épületet, 1720-ra barokk stílusban alakítják át. A hercegi család a vadászati szezonhoz igazítva, a legtöbbször ősz elején tartózkodott a kastélyban, ezt a toronyra felhúzott zászló is jelezte. Ezt az időszakot leszámítva a helyiek szabadon bejárhattak a parkba. A vadászatokra sok prominens személyiség is tiszteletét tette. Ez látható a vadászkönyvekben és az elejtett állatok trófeáin, amelyeken megjelölték, hogy ki, mikor és hol ejtette el, többek között az Esterházy család egyik tagja is kapott itt puskacső végre vadat. De volt itt császári vendég is, az egyik ilyen látogatás tragikus véget ért, az 1732. június 11-i vadászati napon VI. Károly császár halálosan megsebesítette Schwarzenberg Ádám hercegi családfőt, aki még aznap elhalálozott. Az osztrák örökösödési háborút követően, hogy hadászati funkcióját megszüntessék, elbonttatták a külső falakat, melynek helyén kibővítették a díszkertet.

Mai formáját a kastély azután nyerte el, hogy II. Schwarzenberg János hivatalos volt Viktória brit királynő 1838-as koronázási ünnepségére. A Windsori kastély lenyűgözte a herceget, ez adta a modellt a kastély átépítésére és ezt követően lett családi székhely. 1841 és 1871 között tartott a teljes körű, romantikus-tudoros átépítés, melynek végén, az épület felavatásán az akkor 13 éves Habsburg Rudolf főherceg is részt vett. Az elhúzódó építkezéshez az is hozzájárult, hogy a torony építés közben egyszer összeomlott.

A városi parkolóból negyedórás sétával érhetjük el a kastélyt. Ez tovább nyúlhat, ha megállunk a főtéren és a város sörfőzdéjének teraszán is elidőzünk egy korsó mellett.

A parkon kívül öt részre osztotta az üzemeltető a kastélyt, mindegyik külön-külön jeggyel látogatható: reprezentációs termek, magán lakosztályok, konyha, torony és vendégszobák. A reprezentációs túra három lakosztályon és több szobán (étkező, olvasóterem és tizenegyezer kötetes könyvtár, dohányzó, társalgók) vezet keresztül, itt tekinthető meg a család egyedi ezüstgyűjteménye is, összekapcsolva az európai ezüstművészet fejlődésének bemutatásával. A magán lakosztályokon átvezető sétán a hercegi család dolgozószobáit, hálószobáit, fürdőszobáit, a személyzet szobáit, a személy és teherliftet lehet megtekinteni. A konyha is követte az angol szokásokat, úgy lett kialakítva, hogy a lehető legminimálisabban zavarja csak az itt lakókat. Volt meleg- és hidegkonyhája, sütőkkel és jégszekrénnyel. A cukrásztermékek is külön konyharészen készültek. A torony a kastély legmagasabb pontja, 52 méter magas és 245 lépcsőn keresztül jutunk fel a tetejére. A vendégszobákat bemutató túra részben átfedésben van a „reprezentációs szobák” kiállítással.

A téli időszakban eltérő, rövidebb útvonalon nézhetjük meg a kastélyt. A kastélyban található egyébként a legnagyobb cseh faliszőnyeg gyűjtemény és az egyik legnagyobb közép-európai, XV-XVI. századi fegyverkiállítás. Az egykori lovardában, időszakos kiállításokkal képtár található. A parkban 2,5 km hosszú sétaút áll rendelkezésünkre, de bringázni nem szabad.

A nyitva tartásról itt, a jegyárakról pedig itt találsz információkat.

Ha nem akarunk Berkshire megyéig menni „angolos” kastélyért, akkor irány Hluboká nad Vltavou!

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr3314988024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása