Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Marseille, egy szurkoló szemével

2016. június 22. 01:54 - Makovecz Gyula Péter

Marseille nem olyan úti cél, amely első körben az emberek eszébe jut. De ha ott játszik 30 év után újra világversenyen a magyar labdarúgó válogatott, akkor bekerül a naptárba. A mérkőzés előtti délelőttöt és kora délutánt használtuk ki egy kis városnézésre.

Mint oly sok más helyen, Marseille városában is van városkártya (Marseille City Pass), 24, 48 és 72 órás változatban. Ezeket ráadásul az Európa-bajnokság alatt 15%-os kedvezménnyel lehet online megvásárolni. A teljes áruk: 24, 31 illetve 39 euró, 7-15 év közötti gyermekeknek 17, 20 illetve 23 euró, ezekből az összegekből jön le a kedvezmény.  Mi végül is nem éltünk ezzel a lehetőséggel, mert az amúgy 5,20 euróba kerülő 24 órás tömegközlekedési jegy is 3,60 eurós, akciós áron vásárolható meg július 10-ig és tudtuk sok időnk nem lesz (az 1 órás jegy 1,50 euró) . A városkártyával egyébként ingyenesek a városi múzeumok, If vára, a hajóúttal együtt (vagy a Frioul-szigetek), kisvonatos városnézés az óvárosban vagy a Notre-Damenál és a tömegközlekedés. A kártya mellé kapunk egy könyvet és egy várostérképet is, valamint éttermekben, üzletekben vehetünk igénybe jellemzően 10%-os kedvezményeket.

A leglátogatottabb látványosság a Notre-Dame Bazilika és If vára, az utóbbihoz és a Frioul-szigetekre a Régi kikötő két sarkából 10:15 és 17:15 között indulnak félóránként a hajók és másfél órával később vissza. Az út 25-30 perces, amely során a Tőzsdepalota, az Opera, a Longchamp Palota és a Vélodrome Stadion kivételével minden látványosság megtekinthető a tenger felől. Így például a Szent János és a Szent Miklós erődök, melyek a Régi kikötő bejáratát védték, az európai és mediterrán civilizációt bemutató, az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében 2013-ban átadott MuCEM Múzeum ultramodern épülete, az V. századi Szent Viktor apátság, a Pharo-parkban álló Josephine császárné palotája, a Régi Városháza és a Cathédrale La Major, (a székesegyház). City Pass nélkül 10 euró a hajóút és 5,50 euró a belépő If várába.

If vára a XVI.században épült, I. Ferenc parancsára, aki a Régi kikötőt is kialakíttatta. A várfalak között áll, három henger alakú toronnyal védve, a négyszög alakú erőd, ami a cellákat rejti. Az ajtók felett feliratok olvashatók, melyik cellában ki raboskodott. Többek között Dumas regényének hősei: Edmond Dantés és Faria abbé a földszinten. A vasálarcos pedig az első emeleten. Érdekes látni, hogy a vasrácsokat hogy megrágta a sós tengeri levegő. A külső udvaron láthatunk ciszternát, kaszárnyát és világítótornyot is. Megtekintésére a hajók menetrendjéből adódóan egy óránk van. Nyitva minden nap 10-től 18 óráig.

A Notre-Dame de la Garde neo-bizánci stílusban épült, 1864-ben szentelték fel, már a XIII.században is templom állt a helyén. Tornya 53,5 méter magas, melyet egy 11,2 magas Madonna gyermekével szobor ékesít. Nyáron 07:00 és 19:15 között látogatható. A XIX. századi Longchamp Palota művészeti és természettudományi múzeumnak ad otthont, csodálatos parkkal rendelkezik. Keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között várja a látogatókat. A MuCEM-ben az állandó kiállítások mellett most többek között Picasso tárlatot lehet megnézni. Júniusban 10 és 19, július-augusztusban 10 és 20 óra között van nyitva. A Tőzsdepalota még megér egy mondatot, ez előtt gyilkolták meg ugyanis horvát függetlenségpárti usztasák és macedón merénylők I. Sándor jugoszláv királyt és Barthou francia külügyminisztert 1939. október 9-én, amire emléktábla emlékeztet az épületen.

Aki nem fél a magasságtól, az 7 euróért ülhet fel az óriáskerékre, ami három kört viszi, a nyitott kabinok közepén lévő rúd segítségével lehet 360 fokban fordulni, így teljesen körbe tudunk nézni.

Végül pár gondolat a gasztronómiáról, reggelizni 13-15 euróért lehet, sörök és üdítők 6-7 euróért kaphatóak. bouillabaisse_ejdsd_bujabesz.jpgMi közvetlenül a Régi kikötő partján kóstoltuk meg a kihagyhatatlan bouillabaisset, a helyi halászlevet (fotó: Németh Zsolt). A színe a paprika hiánya miatt fakóbb. A paprikát a sáfrány helyettesíti és kerül a tengeri halak mellé burgonya, hagyma, fokhagyma, paradicsom, olívaolaj is. A pincér segítségével azt is megtudtuk, hogy hogyan kell elfogyasztani. Ugyanis a leves mellé karikázott kifliszerűséget és fűszeres, majonézes fokhagymás krémet hoztak. Nos a kiflikarikákat meg kellett kenni a krémmel és bele kellett tenni a levesbe és úgy elfogyasztani. Egy adag 36 euróba került, de nagyon jól laktunk vele. A paprikához szokott magyar ízlelőbimbóknak talán egy kicsit szokatlan volt, de ha már ennyit utaztunk meg kellett kóstolnunk.

A túra után várt még ránk a Magyarország-Izland mérkőzés és a fantasztikus hangulat a 267 millió euróért felújított Vélodromeban, ahogy ezeket a sorokat írom megint futkos a hideg a hátamon. Kívánom, hogy minden sportrajongónak legyen ilyen élményben része, mert ezek örökre beépülnek az ember szívébe, lelkébe és emlékeibe.

Az éjjel soha nem érhet véget,
Varázsolj nekünk valami szépet,
Repülj velünk a szerelem szárnyán!
Indul az utazás, csak erre vártál.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr1008829318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása