Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Kastély a határon, ahol kihalt a Habsburg-ház férfiága

2016. április 24. 17:34 - Makovecz Gyula Péter

Mindössze 3,5 km-re a magyar határtól áll Burgenlandban a Féltoronyi (Halbturni) Kastély, más nevén a Harrach-kastély. Mosonszolnok irányából érkezve fekszik ilyen „távolságra”, de Hegyeshalom felől is megközelíthető, autópálya használata nélkül is (10-es főút, Mönchhofer Landesstraße, Sandhöhe, Halbturner Straße, Halbturner Landesstraße, Wiener Straße útvonalon).

A barokk stílusú kastélyt gróf Anton Harrach építtette, a munka Lucas v. Hildebrandt vezetésével 1701-ben kezdődött és VI. Károly német-római császár (magyar királyként III.) uralkodásának első évében, 1711-ben fejeződött be. A kastélyt és az uradalmat Károly későbbi felesége, Erzsébet braunschweigi hercegnő eljegyzési ajándékként kapta meg 1704-ben, még építés közben. Ezt követően Károly és családja is szívesen tartózkodott itt, főleg a környéken tartott vadászatok miatt. Egy ilyen vadászatot követő vacsorán lett rosszul 1740-ben, Bécsbe vitték, ahol néhány nappal később hunyt el, valószínűleg gombamérgezést kapott.

Mária Terézia később átépíttette, majd ismét egy esküvő miatt cserélt gazdát. Mária Terézia 1766-ban lánya, Mária Krisztina és Albert szász herceg (a bécsi Albertina alapítója) házasságkötése alkalmából nekik ajándékozta. A herceg itt helyezte el az Albertina grafikai gyűjteményét. Ekkor készültek Franz Anton Maulbertsch kivételes értékkel bíró freskói, Ő az, akinek munkáival a pápai nagytemplomban, a győri bazilikában vagy a váci székesegyházban is találkozhatunk. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett. 1949. augusztus 11-én pedig szinte a teljes kastély leégett, csodával határos módon a nagyterem és a freskók sértetlenek maradtak. Ma is a herceg örököse, a kastély Vörös Udvarában lakó gróf Markus zu Königsegg-Aulendorf és családja tulajdonolja az épületegyüttest, mely kulturális és rendezvényközpontként funkcionál. Évente változó kiállítások mellett koncerteket (jazz, opera, operett, augusztus 6-án ”Magyar Táncok”), lipicai lóshowt, nyári (2016.08.26-28.) és karácsonyi vásárt is rendeznek. A ’60-as években Weingut Schloss Halbturn néven borászatot alapított a család, ezeket a borokat (zweigelt, kékfrankos, pinot noir, rozé, chardonnay, zöldveltelini, rizlingszilváni…) meg lehet kóstolni és vásárolni (10-200 euró/0,75 l palack), a kastélyban étterem (főételek 12-20, desszert 6-8 euró) és panzió (kétágyas szoba, reggelivel 120 euró) is működik.

A kastély előtt egy szép barokk park fekszik, melynek mai formáját több mint száz éve Frigyes főherceg alakíttatott ki, akkoriban a Schönbrunni Kastélypark igazgatója, Anton Umlauft gondozta ezt a parkot is. Tavaly óta kortárs művészek szobrai díszítik. A település híres szülötte Grősz József kalocsai érsek (1887-1961).

Minden évben más és más éves kiállítást rendeznek, idén április 22-től október 26-ig az Állat(ok) – Ember(ek), mítosz, mitikus lények és a valóság című bemutató látható, unikornissal, pegazussal, sárkánnyal, wolpertingerrel, újévi kismalaccal és húsvéti nyúllal. Kiemelve az emberi vonásokkal és viselkedéssel felruházott állatokat. A kastély keddtől vasárnapig, valamint ünnepnapokon 10-17 óráig várja a látogatókat, a normál belépő 9, a kedvezményes 6, illetve 7 euró. Az általunk is meglátogatott tavalyi, „Egy lélegzetelállító kor” címet viselő kiállítás – mint a fotókon is látható – rengeteg magyar emléket vonultatott fel. Középpontjában az 1900 és 1930 közötti időszak orvostudományi, építészeti, gépipari, művészeti és a divathoz kapcsolódó olyan újításai szerepetek, melyek a mai napig meghatározzák mindennapi életünket.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr748531034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.04.24. 23:11:52

Kösz a tippet, meg fogom nézni! :)

gmihaly621 2016.04.25. 18:42:47

Nem áll velük rokonságban a magyar álkeresztény frakcióvezető?
süti beállítások módosítása