Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Boxzsák és komló

2016. szeptember 25. 21:32 - Makovecz Gyula Péter

Hogy hogy jön össze a boxzsák és a komló? Ehhez az igazi Csíki sör hazájába, Csíkszentsimonba kell ellátogatnunk, mely mintegy 20 km-re fekszik Csíkszeredától délre. A gyárlátogatáshoz – ahogy mi is tettük – érdemes a honlapon megadott telefonszámon előre bejelentkezni, bár a betoppanó vendégeket is szívesen fogadják. Mi is egy ilyen „vegyes” csoporttal jártunk körbe.

A telefonos kapcsolatfelvétel elsőre nem sikerült, gondoltuk próbálkozunk később, azután pár perccel később meglepetésünkre csengett a mobil és visszahívtak, nem tudom hány hasonló erre szakosodott üzem tenné ezt meg. A hölggyel megbeszéltük, hogy a 10 és 16 órás időpont közül, a délelőttit javasolja, miután a másikon már 60 fős a létszám. Így kicsit korábban kellett kelnünk, de sört 10-kor is tudunk inni. Mindkét időpont egy órás túra volt, ami 25 lejbe kerül, ez 2 sört és sós perecet tartalmaz, az 55 lejes túra korlátlan sörfogyasztással és paraszttállal várja az érdeklődőket.

A szívélyes fogadtatás után megismerkedhettünk a gyár történetével, a 2014-es indulással, a folyamatos fejlődéssel és bővüléssel, az 1548-as első írásos említésével a csíki sörfőzésnek. Közben szűretlenül is megkóstolhattuk a Csíki Sört, remek volt. A sörfőzés legfontosabb alapanyagát, a vizet környékbeli kutakból nyerik. Abból a vízből készül, amelyből a Hargita gyöngye ásványvíz is, közel 1000 mg/l ásványianyag-tartalommal. A komló Segesvár mellől érkezik, egyedül a malátát importálják. A Csíki Sör egyharmadnyi müncheni, kétharmadnyi pilseni malátából, a Székely Sör csak pilseni malátából készül, Balling-foka 12,5. A legutóbbi Karácsonyra 9 %-os Mézes Sör is főztek, 10 ezer literhez 1.200 kg vegyes virágméz került. Ezt látogatásunkkor már nem kóstolhattuk. Végigjártuk a gyártási folyamat lépcsőit, a főzéstől a palackozásig, megkóstolhattuk a malátát és bátrabbak a komlót is. A felvidéki maláta éppen ott jártunkkor ékezett meg.

Végül a bárrészen csapolhattunk is magunknak, a két sörös limit nem volt igazi limit. A bár mellett függ a holland söróriásról elnevezett boxzsák, itt bárki kifejezhette a véleményét.

A túra végén a shop várt minket, egyedül itt volt egy kis hiányérzetünk. A sok kütyü (póló, adathordozó, sörnyitó stb.) mellett nem vehettünk korsót és sört sem árultak, pedig a szűretlenből vittünk volna pár két literes PET palackkal.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr7011743161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása