Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Mi folyik a horvát sörcsapokból?

2018. január 07. 20:50 - Makovecz Gyula Péter

A kisüzemi söröket már Horvátországba is érdemes megkóstolni, köztük akár a Zrínyi Miklósról elnevezett nedűt is. A kézilabdabarátok pedig ezt akár már a januári Európa-bajnokságon is megtehetik. Nincs kétségünk sokan fognak Varasdra és reményeink szerint Zágrábba ellátogatni. Nekik is készült ez a kis gasztroajánló.

Ezek a sörök a horvát fővárosban leginkább a Tkalčićeván és az Opatovinán koncentrálódnak. A térképen segítségül a dómot, a főteret és a piacot is megjelöltük, hogy könnyebb legyen beazonosítani az utcát a szomjas olvasóinknak. És most nézzük a főzdéket!

1. Pivovara Lepi Dečki

A vicces nevű, sörfőzdét 2016-ban alapították Csáktornyán (Čakovec), ami pont útba esik Zágrábba menet. A Lepi Dečki Jóképű Fiúkat jelent. A 2017-es évre 170.000 liter lefőzése volt célként kitűzve. Megtalálási helye a Dr. Ivana Novaka 38. A főzde 9 és 22 óra között fogad vendéget. Állandó főzésben kétféle sört tartanak:

  • A Međimursko, a „Muraközi”, ami utal Csáktornya fekvésére, egy egyszerű láger, alkoholtartalma 4,8%, IBU (International Bitternes Unit – a sör komlótól származó keserűségét jelölő érték, megmutatja, hogy a sör egy literjében hány mg alfa-sav található): 28.
  • A Kaj-El pedig egy pale ale, 5,2%-os alkoholtartalommal és 34-es IBU-val rendelkezik.

Az időszakos kínálatban vannak:

  • Mina, egy barna ale, 4,6% alkohol és 50-es IBU.
  • A Nikola Zrinski, igen-igen a Zrínyi Miklósról elnevezett 3,7%-os búzasör.
  • Steiner, a divatosnak gondolt bio pilzeni, 4,8% és IBU 24.

Az árak 15-20 kuna között vannak, a főzde mellett a helyi Stari Hrast kávézóban és pizzériában is csapra verik a söröket. Nyáron a Medina Škrinja (Juraj Habdelić 4.) nevű varasdi pubban szintén meg lehetett találni.

2. The Garden Brewery

Szintén idén lesz két éves az egyszerű nevű Kert Sörfőzde, ők egy kicsit nagyobb léptékben gondolkoznak, hiszen 2017-ben 550.000 liter éves termelést értek el, idén ezt meg szeretnék duplázni. Sörfőzőmesterük Új-Zélandról érkezett hozzájuk. Ők főztek Horvátországban először Sour, azaz savanyú sört, egy berlini búzasör receptje alapján. A főzde Zágrábban a Slavonska Avenija 22F alatt található. Itt, a maláta és a komló illatfelhőjében, kóstolni is tudunk, hétfőtől csütörtökig 11:00-23:00, pénteken 11:00-02:00, szombaton 12:00-02:00, vasárnap pedig 12:00-20:00 között. A jelenlegi itallapon a következő tételek szerepelnek:

Sör

Alkohol

IBU

SRM

Szezonális Ale

4,4%

40

5

Pilzeni

4,5%

27

3

Pale Ale

5,1%

40

7,5

Nitro Stout

5,6%

50

46

Stout

5,7%

20

46

IPA

6,5%

60

7

Citrus IPA

7,2%

65

12

Az SRM skála a sörök színét jelzi 18-tól barna, 40-től fekete sörökről beszélünk. Az áruk 22 és 27 kuna között van. Ezekből lehet négyes és nyolcas, 1 dl sört tartalmazó kóstolót is kérni, 20, illetve 40 kunáért. Gyárlátogatásra is várják az érdeklődőket, az összes csapon lévő sör megkóstolását is tartalmazó túra 100 kunába kerül. Előzetes bejelentkezés szükséges, a csoportok 7-15 fő között indulnak el. Lelőhelyei még Zágráb központjában: Alcatraz Bar, Harat’s Ír Pub, Craft Room (Opatovina 35., nyitva naponta 10:00 és 02:00 között).

3. Pivovara Medvedgrad

A Medvedgrad Sörfőzde Zágráb nyugati felében van (Samoborska cesta 217.), kissé kiesik a turisták és szurkolók vonulási irányából. 1994 óta főzik a sört, jelenlegi éves kapacitásuk 1,2 millió liter, azaz ők már most ott tartanak, ahová a Garden el akar jutni. Ez a legnagyobb horvát kisüzemi sörfőzde. Vezetője Csehországban sajátította el a sörfőzés rejtelmeit. A Tkalčićeva 36. szám alatt találjuk a Mali Medo nevű pubot, amit 2006-ban nyitottak, itt jutunk a legegyszerűbben a sörükhöz a belvárosban, amelyek közül csapon a következők vannak:

  • Mrki Medvjed (Barna Medve), barna lager, 4,5% alkohol, 12,5% szárazanyag tartalom.
  • Fakin IPA, 7% alkohol, 15% szárazanyag tartalom.
  • Crna Kraljica (Fekete Királynő), fekete sör, 4,8% alkohol, 13% szárazanyag tartalom.

Szezonális csapra kerülhet 9%-os belga ale, stout, fekete IPA, búza, barna búza és cseresznyés sör. Az árak korsó esetében 17 és 21 kuna között vannak. A szomjas vendégeket hétfőtől szerdáig 10:00-24:00, csütörtöktől szombatig 10:00-01:00, vasárnap 12:00-24:00 között várják.

4. Varionica

2014-ben csatlakoztak a horvát sörforradalomhoz, a tavalyi kapacitása 10.000 liter volt. Háromféle sört főznek:

  • American Pale Ale, 5,2% alkohol, 12,8% szárazanyag tartalom, IBU: 38.
  • Neon Stout, 6,2% alkohol, 15,6% szárazanyag tartalom, IBU: 28, kávé és étcsoki aromával.
  • La Dolce Vita, 6% alkohol, IBU: 24, egy müncheni sörfőzdével közösen elkövetett märzenbock.

Zágrábban a Carpe Diem (Opatovina 23., nyitva naponta 07:00 és 02:00 között) és a Craft Room csapol ilyen söröket, utóbbiban a Garden söreivel össze is tudjuk hasonlítani őket, itt egyébként tizenötféle sör van csapon. Korábban készítettek egy amerikai stoutot is, 7,3% alkohol, 17,8% szárazanyag tartalommal, ami a B-day Stout névre hallgatott. A söröket 20-25 kuna között kapjuk meg.

5. Pivovara Zmajska

A Zmajska Pivovara (Sárkány Sörfőzde) 2013 óta kínálja söreit, éves termelése 200.000 liter. A nyitás évében a Ratebeer a világ tíz legjobb új sörfőzdéje közé választotta. Jelenleg a Medvedgrad Sörfőzdéhez viszonylag közel (Kreše Golika 3.) főzik a söröket, szintén Zágráb nyugati felében.

Zágráb belvárosában öt helyen is hozzájuthatunk csapolva: Otto & Frank, Broom Klub, Carpe Diem (itt van Varionica sör is), Tolkien's House és a Craft Room. Összesen nyolcféle sört főznek:

Sör

Alkohol

IBU

SRM

Mari’s Bitter

4,6%

35

15,3

Búza Ale

4,9%

17

5,6

APA

5,3%

38

16

Porter

6,5%

32

70

IPA (Pozoj)

7,3%

70

10

Sárkányhal Tripel

8,5%

25

9

Russian Imperial Stout

10,1%

85

125

A legutolsó sörüknek van egy különleges változata is, amikor a sört whiskys hordóban még tovább érlelik. A korsó árak 25-32 kuna között.

6. Pulfer

2016-ban alapították, éves termelése 40.000 liter. Indulásukhoz közösségi finanszírozást is indítottak, összesen 8.000 dollár értékben. A sörök palackozása Csáktornyán történik, a Lepi Dečkiben. Alapsörük a Pale Ale 5,2% alkohol, IBU: 31, szezonálisan Stoutot (6% alkohol, IBU: 33), fekete IPA-t (6,9% alkohol, IBU: 60) és Hoppy Saisont (5,7% alkohol, IBU: 27) is palackoznak. Csáktornyán a Stari Hrast kávézóban és pizzériában, Varasdon pedig a Medina Škrinja pubban ihatjuk. Zágrábban pedig a már megismert Otto & Frankben, Tolkien's Houseban és a Craft Roomban (ami a legtöbb kisüzemi sört kínálja). Egy palack 27 kuna.

Természetesen a poszt nem teljes, nem is az volt a szándék, hanem az, hogy ízelítőt adjon a tőlünk délre fellelhető, az átlagosnál jobb sörökből.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr312830202

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horvát sörzsákmány 2018.01.08. 09:31:13

A minap Horvátországban jártunk. Családi túra lévén a sörözés alacsony prioritással bírt, ehelyett Isztria nevezetességeit jártuk be szorgalmasan, én "Apa magyaráz" üzemmódban lelkesen ecseteltem a látottak történelmi, kulturtörténeti, etnikai és egyéb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.