Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Kihagyhatatlan cseh mini-sörfőzdék

2015. június 17. 15:08 - Makovecz Gyula Péter

Idén is elérkezett csehországi sörtúránk időpontja, mely ezúttal nem északra, hanem nyugatra vezetett, a megtett távolság pedig szinte ugyanúgy 1700 km volt, mint tavaly. Utunk során ezúttal is ötvöztük a kulturális élményeket és a remek cseh söröket, fő célállomásunk Karlovy Vary volt. Az odavezető úton és a várostól nem túl messze négy mini-sörfőzde keltette fel érdeklődésünket, ezeket látogattuk meg. A meglátogatott sörfőzdék közül kettő Prága és Karlovy Vary között, kettő, pedig innen nézve Karlovy Varyn túl volt, bizonyítva, hogy Prágán túl is van sörélet, sőt lehet, hogy ott van csak igazán. 

Első megállónk a Prágától 18 km-re nyugatra fekvő Chýněben volt, ez a sörfőzde úgymond régi ismerősünk, már többször jártunk itt (Pivovarský dvůr, Chýně, Hlavní 525.) 1992-ben alapították, évente 2000 hektoliter a kapacitása, a sörfőzde és söröző mellett éttermet és panziót is működtetnek. Most a 10 fokos (mely nem alkohol százalék, hanem maláta-szárazanyag, más néven extrakt tartalom) világos, a 12 fokos félbarna és a 13 fokos Historie (speciális világos) szűretlen sört lehetett megízlelni korsóként 24 koronáért. A három közül utóbbi vitte a pálmát. A söröket másfél literes PET-palackban haza is vihetjük. A söröző minden nap 11 és 23 óra között várja a vendégeket.

Chýněből Karlovy Vary felé 80 km megtétele után érjük el Chyše települést és itt a Zámecký Pivovart. A jelenlegi sörfőzde 1839 és 1841 között épült, de a hagyomány szerint már 1580-ban főztek itt sört. A sörfőzde sörözőjében naponta 11-22 óra között tradicionális cseh ételeket is kóstolhatunk. A sörlapon itt is három saját sör szerepel a 11 fokos világos, 12 fokos jantar, azaz borostyán és a szintén 12 fokos barna szűretlen. Ezek a sörök 4,0 illetve 4,2 % alkoholtartalmúak.

A hasa mellett itt már kulturális énjét is kielégítheti az ember. Megnézhetjük a sörfőzde melletti neogótikus kastélyt vagy legalább a kastélyparkot. Utóbbi ingyenesen látogatható, 9-19 óráig, téli időszámítás alatt 17 óráig. A 9 hektáros parkban 400 éves hársfát is találunk. A kastély jelenlegi formáját az 1850-es években elnyert kastélyban a csodás belső terek mellett Karel Čapekről látható kiállítás, aki a XX. század egyik legjelentősebb cseh írója volt, többek között Ő használta először a robot szót, 1921-ben. A kastély áprilistól októberig várja a látogatókat jellemzően 10-17 óra között, hétfő kivételével naponta, de az első és utolsó hónapban csak hétvégén van nyitva. Ha az 50 perces, mindent átfogó túravezetést választjuk, a felnőtt jegy 80, a kedvezményes jegy 60, illetve 40 koronába kerülnek.

A művelődési vonalon továbbhaladva és rápihenve a másik két sörfőzdére, ne hagyjuk ki Kynžvartot és ott a klasszicista Metternich kastélyt, pláne akkor, ha golfozni is szeretünk. Ez mintegy órányi autózásra van Chyšetől, Cheb irányába. A kastély keddtől vasárnapig 9-16 óra között fogad látogatókat, a teljes árú belépő német vagy angol nyelvű kísérettel 150 koronába, a kedvezményes jegy pedig 115 koronába kerül. A kastély könyvtára a legértékesebb, 200 ősnyomtatvánnyal, középkori kéziratokkal, ezen kívül érme és természettudományi gyűjtemény is látható. Névadója Klemens Wenzel Nepomuk Lothar von Metternich-Winneburg zu Beilstein herceg és gróf, a XIX. század legjelentősebb osztrák államférfija, akit a '48-as forradalmak mondattak le.

Következő állomásunk a Kynžvarttól 25 km-re az Ohře folyó partján fekvő, 33 000 lakosú Cheb, németül Eger volt. Autónkat a Smetanov utcai parkolóban tettük le a Szent Miklós templom szomszédságában. A templom a XIII. században épült, egy tűzvész után a XVIII. században építették át barokk stílusban. A második világháborúban amerikai bombázás által megsérült tornyait csak 2008-ban állították teljesen helyre. A főtér (Piactér) a szokásos cseh főterek közé tartozik, felújított, színes házak a tér minden oldalán, olyanok, mintha egy terepasztal festett makettjei lennének. A tér tizenegy összeépült, favázas házát megkülönböztető névvel is illetik: Špalíček. Ezek szintén XIII. századi, késő gótikus épületek egy egységet alkotnak, eredetileg zsidó kereskedők laktak benne és három ilyen blokk volt a Piactéren, de kettő az enyészeté lett. A téren érdemes a lábunk elé figyelni és a Szent Miklós templom felől a Šlikov utca felé haladva, a vízelvezető fém rácsán angolul, németül és csehül elolvashatjuk a város történetét a kezdetektől napjainkig. A téren találunk egy Herkules és Roland-szobrot is és érdemes megnézni az óratornyos, barokk Városházát is. Cheb következő nevezetessége a vár, júliusban és augusztusban a hét minden napján, 10-18 óra között várja a látogatókat, júniusban hétfőn zárva van, a téli időszakban csak hétvégén, 10-15 óra között van nyitva. A felnőtt jegy 80, a kedvezményes 40 koronába kerül, a családi jegy (anya, apa, 2 gyerek) 190 korona. Az 1958 óta műemlékvédettséget élvező várban a szemet először a Fekete-torony vonzza magához, a négyszögletes, román stílusú torony 1774-ben nyerte el jelenlegi formáját, 18,5 méter magas, az alján több mint 3 méter széles. Belépve a várba megnézhetjük a palotát, a kápolnát, a kazamatákat, megismerkedhetünk a vár történetével és láthatunk alkimista kiállítást is. A várhoz egy legenda is kapcsolódik: a főtéren, az akkori polgármester házában gyilkoltatta meg II. Ferdinánd német-római császár egyik legsikeresebb hadvezérét Albrecht von Wallensteint, aki ezért éjfélkor még a mai napig is a vár környékén kísért. A vár alatt ível át a folyón a fedett fahíd, a város egy másik büszkesége.

Chebből ezután már Karlovy Vary felé vettük az irányt. Sokolov és Loket következett. Sokolovban a Permon Sörfőzde (Komenského 77.), ami rögtön belopta magát a szívünkbe. A sörök mellett ugyanis találkoztunk egy segítőkész egyetemistával, akinek a nagyszülei jó pár évtizede a Felvidékről költöztek Csehszlovákián belül a cseh oldalra és Ő tőlük tanult meg magyarul. Belépve kellemes környezet fogad és a nyolcféle csapolt sör önmagáért beszél. A főzde kilenc hagyományos, hét külföldi receptúrából készült és szintén hét speciális sörrel tud szolgálni, persze nem biztos, hogy mindig mindegyiket meg tudjuk kóstolni, eleve 23-féle sört végiginni lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Mi a 10 fokos Summer Ale-t, a 12 fokos PAPA-t (Permon American Pale Ale), a szintén 12 fokos Stoutot, a 14 fokos PIPA-t (Permon India Pale Ale), a 16 fokos Sherpa-t ízleltük meg. Kaphatunk itt még akár 17 fokos prémium barna sört és Portert is, a gyümölcsös sörök rajongói narancsos, cseresznyés és áfonyás sört kóstolhatnak. Érdekesség, hogy a sörlapon valamennyire a készítés rejtelmeibe is belepillanthatunk, elolvashatjuk, hogy hogyan, milyen alapanyagokból, milyen komló hozzáadásával főzik a sört. Mekkora a keserűsége és milyen a színe az erre alkalmazott skálán a készterméknek. A korsó árak 25-35 korona között vannak. A söröket el is lehet hozni 15, 30 és 50 literes hordóban, vagy 1 illetve 2 literes üvegekben. A söröző étlapjáról a hermelin és az utopenec sem hiányozhat.

Sokolov után Loket már nem vehette fel a versenyt a sörök tekintetében, de ha már járt az olvasó Český Krumlovban és az tetszett neki, akkor semmiképpen ne hagyja ki ezt a helyet sem. Loket szintén az Ohře folyó partján fekszik, a víz a várost tulajdonképpen omega alakban veszi körbe, így már érthető, hogy miért kapta magyarul a könyök nevet. A város ismerős lehet a 2006-os James Bond: Casino Royale című filmből. A gótikus vár 427 m magasan fekszik, a 12. században már állt a helyén egy erődítmény. Ha nemcsak az ódon utcákon akarunk sétálni, hanem a várat és a kiállításokat is meg akarjuk nézni, akkor július-augusztusban 9:00-18:00, novembertől márciusig 9:00-15:30, e kettő időszak között pedig 9:00-től 16:30-ig tartó nyitva tartással számoljunk. A belépőjegyek 45 perces angol nyelvű idegenvezetéssel 150 (felnőtt), 125 (kedvezményes), 380 (családi), magyar nyelvű tájékoztató füzettel 100, 80, illetve 300 koronába kerülnek. A várban porcelán, archeológiai kiállítást és fegyvergyűjteményt nézhetünk meg. A Pivovar Svatý Floriánt, azaz a Szent Flórián Sörözőt (T. G. Masaryka 136.) a főtér végén, a legnagyobb híd mellett találjuk. Már a XIV. században főztek a városban sört, itt 2006-tól verik csapra a hordókat, világos, félbarna és barna söröket csapolva. Az étlapon remek cseh étkekkel várnak. A sörözőben találjuk a legnagyobb cseh ivócsésze gyűjteményt.


Visszagondolva a túrára összegzésképpen a legemlékezetesebb momentumként Loket a szemet, a Permon sörök pedig az ízlelőbimbókat kényeztették a legjobban.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr857526422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása