Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Eger a Pilisben

2014. szeptember 29. 21:45 - Makovecz Gyula Péter

Gyermekkorom meghatározó könyv- és filmélménye volt az Egri csillagok, többször olvastam és láttam is a történetet. Aztán úgy hozta a sors, hogy 2002-ben – az utolsó csoportok egyikeként – Szentendrén töltöttem a sorkatonai szolgálatomat és a kiképzés részeként a Pilisborosjenő melletti díszletvárat is meglátogattuk. Régóta terveztem a visszatérést és tizenegy évvel később meg is tettem.

Mint általában mindenki mi is Üröm felől érkeztünk, a Fő utcán végighaladva, a Prohászka Ottokár utca végén fekvő murvás parkolóban tettük le az autót (koordináta: 47.610469, 18.986634). Nyári zápor után szálltunk ki az autóból, de a túrabakancs talán e nélkül is indokolt. Az út nem hosszú, mintegy másfél kilométer, 20-25 perc, erőlködés nélkül érhető el a következő koordináta és az egri vár: 47.618483, 18.972772. Körülbelül félúton érdemes megállni és megnézni a Teve-sziklát, ami az MTV egyik spotjában is szerepel.

A díszletvárat 1967-ben, öt hónap alatt építették Várkonyi Zoltán rendezésében készült filmhez. Költsége két millió forint volt. A forgatókönyvet a 2015-ben 90 éves Nemeskürty István jegyezte. A film és így a vár díszlettervezője Vayer Tamás volt, munkáját Béres István katonai statikus mérnök segítette. A földmunkák során több tízezer m3 földet mozgattak meg. A vár építéséhez nemcsak terméskövet, hanem fát, gipszet, kőutánzatot és betont is használtak. Az építést úgy végezték el, hogy a detonációs pontokat már eleve a falakba építették. Így nagyon regény- és élethűen rombolhatták le a vár megfelelő részeit. A felrobbantott falak mellett a fából készült részek leégtek. A kövekből később a környékbeli építkezésekhez is szállítottak. 2008-ban a pilisborosjenői önkormányzat apróbb helyreállítási munkákat végzett a váron és környékén.

Még így – filmbéli önmagához képest – jóval kevésbé impozánsan is megkapó látvány. Aki ide ellátogat, ott sétálhat, ahol egykor Sinkovits Imre (Dobó István), Kovács István (Bornemissza Gergely), Venczel Vera (Cecey Éva), Bárdy György (Jumurdzsák), Bitskey Tibor (Mekcsey István), Agárdy Gábor (Sárközi), Latinovits Zoltán (Varsányi Imre), Gobbi Hilda (Baloghné), Zenthe Ferenc (mint német tüzér), Tordy Géza (Miklós deák), Tahi-Tóth László (Kobzos Ádám) forgatott.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr146745385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása