Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Vukovár, a horvát Sztálingrád

2017. szeptember 17. 22:21 - Makovecz Gyula Péter

Huszonhat évvel ezelőtt sokszor szerepelt Vukovár a hírekben, de nem a kultúr- vagy a sportrovatban. 1991. augusztusában indították el mindent elsöprő támadásukat a Jugoszláv Néphadsereg (JNH) és a horvátországi szerbek félkatonai egységei, mindössze 60 km-re Magyarországtól. Az ostrom, hasonló szeptemberi napokon is, összesen 87 napon át tartott. Vukovár 1991. november 18-án esett el.

Tovább
16 komment

Szabadka, a szecesszió városa

2017. szeptember 04. 18:36 - Makovecz Gyula Péter

Szabadkai kirándulásunk remekül sikerült: Kusturica film a határon, nehezen megfogható hangulatú piac, gyönyörű szecessziós városháza, nagyon odaadó idegenvezetéssel, ízletes délszláv vacsora, naplementés palicsi séta és végtelenül kedves és segítőkész emberek.

Tovább
4 komment

Berlin hajóról és máshonnan

2017. július 31. 15:52 - Makovecz Gyula Péter

Berlin többek között tömegközlekedési hálózatának köszönhetően sokféle városnézési lehetőséget kínál. Az elővárosi vasút, az S-Bahn vonalai ugyanis átmennek a városon, a buszjáratok egy része pedig emeletes, így úgy érezhetjük rajtuk magunkat, mint egy városnéző buszon. A tömegközlekedés mellett ne hagyjuk ki a hajózást a Spreén és a TV-tornyot sem, a kelet-németek is onnan vettek mindent szemügyre. Extraként elektromobillal is megnézhetjük a várost.

Tovább
Szólj hozzá!

Krk májusban

2017. május 14. 16:39 - Makovecz Gyula Péter

Krk a legnépesebb horvát sziget, nagyon nem kell bemutatni. De milyen lehet főszezonon kívül, mondjuk májusban. Fürdeni nem lehet, de turista sincs annyi, így aki feltöltődni vágyik, annak pont ideális lehet. Fürdés helyett húzhat túracipőt, mert kirándulási lehetőségekből is van választék: cseppkőbarlang, római városfal, kolostorsziget az öbölben, trópusi és hagyományos akvárium.

Tovább
Szólj hozzá!

Medve-tó, a világ legnagyobb heliotermikus tava

2017. április 24. 20:01 - Makovecz Gyula Péter

Szováta a Székely-sóvidék legismertebb, nemzetközi hírű üdülőhelye. Mintegy ötszáz éve alapították a sóhegyeket őrző családok, persze még nem üdülési céllal. A szovátai sós tavak (Piroska, Vörös, Zöld, Medve, Kígyós, Rigó, Mogyorósi és Fekete) kialakulása önmagában is a természet egyik csodája. A felszín közelébe kerülő sótömböket oldási folyamatok alakították, hasonlóan a karsztjelenségekhez. A kioldott só helyén mélyedések, dolinák jöttek létre, ezek töltődtek fel vagy esővízzel vagy patakok vizével és alakultak ki a kisebb-nagyobb tavak. Ezek azután akár el is tűnhettek, ha a dolina alján víznyelő alakult ki. Majd ismét megjelenhettek, ha a víznyelőt a hordalék eltömítette, így alakult ki a Piroska-tó. A tavak közül csak a legdélebbi fekvésű Fekete-tó mesterséges eredetű, egy XVIII. századi külszíni sóbánya területén jött létre.

Tovább
Szólj hozzá!

19. századi minaret Csehországban

2017. március 26. 10:40 - Makovecz Gyula Péter

Rajkától alig több mint egy órányira, éppen csak a szlovák-cseh határon túl, Leventevár mellett található Lednice, a mintegy 300 négyzetkilométeres Lednice-Valtice-i Kultúrtáj legszebb része. A terület rengeteg látnivalót kínál: neogótikus kastély, tavak, patakok, természetvédelmi terület, pálmaház, mű várrom, franciakert, angolpark és a címben is megidézett minaret.

Tovább
Szólj hozzá!

Két vacsora Milánóban

2017. február 27. 23:59 - Makovecz Gyula Péter

Másodszor látogattunk Milánóba és ezúttal olyanokra is volt időnk, amikre akkor nem jutott. Felfedezhettünk egy nagyon régi parfümériát, megismerkedtünk egy végtelenül kedves bártulajdonossal. Jártunk piacon, hajózni szerettünk volna a csatornákon. S persze nem hagyhattuk ki a Sforza Kastélyt és az Armani Kávézót, sikerült jegyet foglalnunk az Utolsó vacsorára is.

Tovább
1 komment