Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Zvíkov, a cseh várak királya

2017. június 25. 21:28 - Makovecz Gyula Péter

Zvíkov vára a Moldva és az Otava összefolyásánál, Prágától mintegy 90 km-re délre fekszik. Az egyik legszebb fekvésű gótikus várkastély Csehországban, egy keskeny földnyelven keresztül vagy hajóval közelíthető meg. A cseh várak királyának is nevezik, nézzük meg, hogy miért!

A parkolóból, fák között haladva, 500 méteres sétával érhetjük el a várkaput. A felnőtt belépő 70, a gyermek és a nyugdíjas 50 koronába kerül. Az ötfős családi jegy 190 korona. Pontos jegyinformációk itt. Nyáron hétfő kivételével 9 és 17 óra között látogatható, novembertől márciusig zárva tart, a pontos nyitva tartás itt.

Az August Sedláček, cseh történész által a cseh várak királyának nevezett épületegyüttest I. Ottokár, cseh király építtette a XIII. században. 1306-ig, a Přemysl-ház kihalásáig, királyi vár, később különböző főúri családok birtokolták. Többek között IV. Károly és Zsigmond alatt ismét királyi vár, egészen 1575-ig. Folyamatosan erősítették, ennek és könnyen védhető fekvése miatt a huszita háború alatt a husziták, a harmincéves háború alatt a Habsburgok sem tudták erővel elfoglalni. Az 1640-es években reneszánsz stílusban alakították át, ekkor épült a sörfőzdéje is. Később azonban állaga leromlott, volt időszak, hogy magtárnak használták. 1751-ben egy tűz okozott jelentős károkat, amikor a palota egy része is összeomlott. A XIX. században indult el a felújítása, ezáltal újra visszanyerte régi fényét. 1954 és 1962 között épült fel a duzzasztómű a Moldván, ezzel 25 méterrel közelebb került a folyók vízszintje a várfalakhoz.

A bejárati kapu mögött álló Kaputorony 32 méter magas. A kápolnával és a palotával összeépült Hagyma-torony ennél 12 méterrel alacsonyabb, de ez a legrégebbi fennmaradt része a várnak. Falai 3,5 méter vastagok, a leírások szerint IV. Károly alatt, a karlštejni vár felépüléséig itt őrizték a cseh királyi koronázási ékszereket. A későbbi felújítók a torony szelleméről is beszámoltak, aki/ami éjszakánként riogatta az építőmestereket. A kápolnát Szent Vencel, Csehország védőszentjének tiszteletére szentelték fel. Falfestményei a XV. századból valók. Gótikus oltárasztalában Jézus siratása dombormű látható. A palota termeiben helyi régészeti leleteket, a vár makettjét, bútorokat reneszánsz falfestményeket és az egykori királyi szobát nézhetjük meg.

Hajóval Orlík felől érhető el. (A Moldva felduzzasztásával keletkezett víztározó is erről a településről kapta a nevét.) Főszezonban minden nap hajózhatunk, mintegy 45 perces menetidővel és 140 koronával számoljunk, ha visszafelé is meg szeretnénk tenni az utat, duplázzuk meg a fenti tételeket. Pontos menetrend és jegyinformációk itt. Út közben a 19-es főút hídja alatt is áthaladunk.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr4012619351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyVonalakban 2017.06.26. 13:47:25

Dél-Csehorszàgban voltam vár túrán, ott szerintem szebbek vannak (Orlik, Cervena Hlota, Hluboka, Krumlov stb).
süti beállítások módosítása