Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Madár show, mesekastély, esküvő

2016. október 24. 05:40 - Makovecz Gyula Péter

Kreuzensteint sokan középkori várnak gondolnák, pedig az alapjain kívül nem sok minden való abból az időszakból, igazából alig több, mint 100 éves. De remek kiránduló és lagzi hely, ahol a kirándulást egy extra madár show-val is összeköthetjük.

Kreuzenstein 20 km-re fekszik Bécstől északra, a madár show nézőteréről látható is a város, főleg a toronyházak. Bécstől Leobendorf felé vegyük az irányt, a falu felett áll a vár. A tágas parkolóból egy rövid sétával érhetjük el a célt.

Szóval a vár alapjait a XII. században tették el, folyamatosan építették, alakították, egészen 1645-ig, amikor a svéd hadsereg, a harmincéves háború alatt fel nem robbantotta. A teljesen használhatatlan romokat 1698-ban vásárolta meg a Wilczek grófi család, máig – azaz már több mint 300 éve – az ő tulajdonukban van. 1870 körül kezdték el felújítani, Európa rengeteg területéről hozattak beépíteni valót: a loggia Velencéből, favázas szerkezetek Nürnbergből érkeztek. Az egyik folyosó a kassai Szent Erzsébet Székesegyház részletének másolata, de az orgona is Kassáról került a várba. A sok stílus keveredése miatt, az ember egy kicsit úgy érzi magát, mint a városligeti Vajdahunyad várában.

A felnőtt belépő 10, a gyermek 5 euróba kerül. A vár csak idegenvezetővel látogatható, a túra mintegy 50 perces, német nyelven történik. A bejáratnál kérhetünk magyar nyelvű kalauzt. Április 1-től november 1-ig 10-től 16-ig, vasárnap és ünnepnap 17 óráig tart nyitva.

Belépve a bejáraton egy hosszú falszoroson keresztül jutunk el egy újabb kapuhoz, majd ezen keresztül az első várudvarba. Egy tágas boltíven át következik a második udvar, a kerekes kúttal. Itt is bőven van látnivaló, de az épületeken belül is. (A képek többet mondanak minden szónál.) A konyhában például egy 7,5 méteres, egyetlen tölgyfa darabból készült asztal. A fegyverraktárban XV-XVII. századi fegyverek, páncélok, nyergek sorakoznak szépen rendszerezve. A lovagteremben láthatunk egy képet a felújítás előtti állapotokról és a várat felújíttató gróf Hans Nepomuk Wilczekről. A vadászteremben többek között erdélyi vaddisznó, északi-sarki jávorantilop és a titokzatos egyszarvú, a narvál trófeáját állították ki. A hercegi hálószobában – ahogyan akkoriban mindenhol – kisméretű ágy áll, oka: a halottak nem tudnak ülni csak feküdni, ha ülve alszol, nem tudsz meghalni. Az ágy mellet kis tábla áll, erre írták fel az ébredők frissiben az álmaikat, később egy álomfejtő próbálta megfejteni azokat.

A kápolna alatt találjuk a családi sírboltot, itt nyugszik Hans Nepomuk is, akinek a dédunokája igazgatja manapság a vár ügyes-bajos dolgait. A kápolna keresztelőkre, és ahogy ott jártunkkor tapasztalhattuk, esküvőkre is kibérelhető. A levéltárból gyönyörű kilátás nyílik a Dunára és Greifenstein várára, érdemes megnézni a XVI. századi divatot bemutató csillárt. Sok helyen feliratok tiltják a fotózást, így belső képeket nem nagyon tudtunk készíteni.

A vár megtekintése előtt vagy után következhet a madár show. A hatalmas ragadozó madarak (sasok, sólymok, vércsék), baglyok és keselyűk a várfal tövében kialakított ketrecekben pihennek az előadások között. Röptetés keddtől szombatig 11 és 15 órakor, vasárnap és ünnepnap 11, 14 és16 órakor van. A felnőtt belépő 9, a gyermek 4,50 euróba kerül. A belépés után van pár szabály, amit be kell tartani: kutya csak pórázon (a nagyobbak szájkosárral is), a szülők fokozottan figyeljenek a gyerekekre, esőben nincs reptetés, a madarak érintése és etetése tilos. Ezeket betartva fantasztikus élménnyel ajándékoz meg minket az előadás. Nem sűrűn fordul elő az emberrel, hogy egy méterre tőle száll le egy Uhu, vagy repülés közben a szárnyával érinti a haját egy dögkeselyű.

A kirándulásunk végén egy laza hangulatú lagziba csöppentünk. A vár melletti étterem egyik felében a turisták frissültek fel, például nagyon hangulatosan tálalt kávéval vagy saját márkás üdítővel, másik felében pedig a lagzira érkező vendégek koccintottak és táncoltak. 

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr4711758529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása