Monarchia túrák

Az utazással szerzett élményidet senki nem veszi el tőled!

Királyok, lagúna, iszap, só

2016. augusztus 22. 21:11 - Makovecz Gyula Péter

Nin mintegy 17 km-re fekszik Zadartól északra. A régió legfantasztikusabb homokos strandjával és egy hangulatos, szigetre épült római kori városkával vár minket, sőt augusztusban akár a Só-fesztiválon is szórakozhatunk.

A strand tényleg mindenkinek nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Az infrastruktúra még hagy némi kívánnivalót maga után: kevés a zuhany (amire pedig nagy szükség lenne), az átöltözési lehetőség, parkolni csak murvás vagy kitaposott füves részen lehet, 30 kunáért egy napra. De az élmény kárpótol minket. A lagúna szárazföldi felőli része kiválóan alkalmas kisgyermekes családoknak, a homokos, sok helyen csak bokáig érő víz gyorsan átmelegszik, remek hely egy kis „pacsálásra”. A homokpad másik oldalán pedig egy kis séta után úszni is tudunk. S akkor még nem beszéltünk a sárkányszörfözési lehetőségről, amelyet második ott töltött napunkon rengetegen űztek, és a gyógyiszapról. A gyógyiszap a vizsgálatok szerint jótékony hatással van a reumára, az izomhúzódásra, a meddőségre és különböző bőrbetegségekre. Persze az optimális kezelés 10-20 napig tart, de érdemes akár egy alkalommal is kipróbálni a fekete iszapot. Kenjük be magunkat és szárítsuk meg az iszapot a napon, végül mossuk le tengervízzel. Ha másra nem vicces fotók készítésére mindenképpen alkalmas az egyszeri kezelés is. A parton észak-nyugatra haladva találjuk a Királyné Strandját (Kraljičina plaža), ahol Tomiszláv horvát király gyönyörű feleségéről kapta a nevét, aki többször pihent ezen a tengerparton.

A Só-fesztiválon – mely az idén augusztus 4-én volt – ingyenes idegenvezetés keretében megismerkedhetünk a só kézi betakarításával, a gyerekek pedig különböző játékokon vehetnek részt. A nini só magas jódtartalmát a petula nevű algának köszönheti, egyediségét a mikroklíma és a misztrál szél alakítja ki. A fesztiválon kívül is vár mindenkit a Só Múzeum (az óvároson átsétálva, a Felső városkapun és hídon át érhető el), június 15. és szeptember 15. között minden nap 08:00 és 22:00, ezen kívül hétköznap 07:00 és 15:00 között. A felnőtt jegy 65, a diák 20, a 15 fő feletti csoportjegy 30 kunába kerül.

A strandolás után vár minket maga a város, a horvát királyok koronázó városa, mely Enona néven már a rómaiak idején is jelentős település volt. Majd a VIII. századtól kezdve a horvát fejedelmek, később királyok székhelye. A legenda szerint hét horvát királyt az óvárostól délre, a Zadarba vezető 306-os út mellett álló Szent Miklós templomban koronáztak meg. Ma ez az épület Horvátország egyik jelképe és szinte az egyetlen XI. századi, kora román kori emléke. 1105 és 1382 között a Magyar Királyság része, szabad királyi városként ekkor érte fénykorát is. 1382-ben velencei uralom alá kerül, akik, hogy ne kerüljön török kézre, többször is saját kezűleg rombolják le.

A 2000-es évektől kezdődik meg az óváros teljes körű régészeti feltárása és bemutathatóvá tétele. Az Alsó kőhíd előtt áll Branimir fejedelem szobra, aki alatt elismerték az önálló horvát államot. A híd mellet ring a vízen a Condura Croatica másolata, amelyet 1974-ben emeltek ki a város mellől, a tengerből. Az 1100 körül elsüllyedt hajó eredetije az Antik Múzeumban látható egyéb kiállítási tárgyak (Višeslav fejedelem keresztelőkútjának másolata, Serilia Liburnica hajó másolata) mellett, az őskortól napjainkig. A múzeumba a belépő 10 kuna. A városkapun áthaladva léphetünk be a fallal körülvett, 500 méter átmérőjű szigetre. A látnivalók között van a Szent Kereszt templom, 60 négyzetméterével sokak szerint a világ legkisebb katedrálisa, mely 1828-ig püspöki székhely volt. A Szent Anzelm templom elődje a VI. században épült, oldalához építették a Szent Marcell kápolnát. A templomhoz tartozó kincstárban több arany és ezüst műtárgy tekinthető meg a város történelméből, a városhoz köthető szentek életéből. A templom mellett áll Gergely püspök szobra, aki Tomiszláv uralkodása alatt volt a nini egyházmegye vezetője, a horvát nyelv legnagyobb védelmezője volt. A római romok között megtaláljuk az Adriai-tenger keleti partjának legnagyobb templomát. A túlsó kőhíd mellett áll a Szent Ambrus templom.

Ha tehetjük, kóstoljuk meg a šokolt, a helyi ételspecialitást, ez egy hét napig sóban tartott sertéshús, ami fehérborban főznek meg és szegfűszeggel, szerecsendióval, borssal fűszereznek. Végül spárgával összekötve füstölik meg.

Nin nappalra és estére, kisgyermekes családoknak és felnőtteknek is kínál kikapcsolódási lehetőséget.

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon vagy csak nyomj egy lájkot!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://monarchiaturak.blog.hu/api/trackback/id/tr8311357872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása